Noutăți

Incredibil: Plajele albe și toxice ale Toscanei. Locul unde mii de oameni se scaldă în mare, la doar doi pași de o uzină chimică

Nisipul de un alb orbitor de pe plajele din jurul orașului Rosignano Solvay, sudul Toscanei, ademenește turiștii de zeci ani de zile. Dar această întindere frumoasă de plaje ascunde un secret întunecat, despre care foarte puțini dintre cei care își petrec vacanțele în acest „paradis” sunt conștienți. Nisipul alb uimitor de aici nu este natural. Potrivit celor de la amusingplanet.com care citează mai multe publicații italiene, culoarea neobișnuită a nisipului este rezultatul deșeurilor chimice, iar sursa se află chiar lângă plajă.

Complexul industrial chimic Solvay este o companie belgiană fondată în 1864 de către industriașul și politicianul Ernest Solvay. Firma a venit în Italia în 1912 unde și-a deschis prima uzină.. Într-un timp scurt, în jurul fabricii Solvay se naște un întreg oraș numit Rosignano Solvay.

Sabbia bianca, mare blu. Il divieto di balneazione non l'ho visto, ma non esistono stabilimenti balneari. "Bagno nel bicarbonato di sodio". Qualcuno parla di "mercurio". Lo stabilimento Solvay (è uno dei primi dieci gruppi chimici del mondo) è sorto a Rosignano nel 1941. Si tratta di una multinazionale belga che estrae salgemma dai giacimenti di Volterra e della Val di Cecina. Produce sale, cloro, e derivati. Sono caratteristiche le spiagge dinanzi allo stabilimento per il colore bianchissimo, dovuto alla presenza del carbonato di calcio (sono note come "spiagge bianche"). In questa zona, lunga circa mezzo chilometro, dovrebbe esserci il divieto di balneazione (ma la gente, attratta da queste spiagge caraibiche, fa il bagno tranquillamente).Si parla di un problema di basso impatto sanitario ma rilevante dal punto di vista ambientale. Per chi vuole approfondire:http://www.lomb.it/index.php?status=&sub=785http://meteolive.leonardo.it/meteo-notizia.php?id=21468

plaha3 plaja4

Uzina chimică Solvay produce mai multe produse chimice de bază, cum ar fi carbonatul de sodiu, bicarbonatul, apă oxigenată, clorură de calciu și clor. Produsul său principal este carbonatul de sodiu, care este fabricat prin barbotarea bioxidului de carbon gazos printr-o soluție de saramură (apă sărată) și amoniac. Procesul de fabricare, cunoscut sub numele de procedeul Solvay, a fost inventat de însuși Ernest Solvay, iar acum este principala metodă industrială utilizată pentru a produce carbonat de sodiu în lumea întreagă.

Între 2008 și 2010, orașul a înregistrat o rată a mortalității mai mare decât media regională, în creștere cu 2,2 % la bărbați și 8,3 % la femei. În plus, frecvența tumorilor și a mortalității premature, sub 65 de ani, sunt și ele peste mediile regionale.

Activiștii locali duc un război împotriva companiei multinaționale, însă interesele economice sunt prea mari iar birocrația prea complicată.

În timp ce justiția și procesele își urmează cursul, în marea aflată la doar câțiva pași intră în fiecare vară mii de oameni dornici de a se bucura de puținele zile de vacanță la care au dreptul anual.

plaja5 plaja6 palaja1

sursa: amusingplanet.com

sursa: tpi.it/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii