Noutăți

În trecutul îndepărtat o zi pe Pământ avea doar 18 ore. Cum influențează Luna durata unei zile

Un nou studiu a urmărit relația dintre Pământ și Lună, mergând înapoi cu 1,4 miliarde de ani, și a constatat că, în acele timpuri, o zi avea puțin peste 18 ore. De atunci și până astăzi, omenirea a câștigat în plus 6 ore pe zi. Ziua a devenit mai mare datorită îndepărtării Lunii de Pământ, lucru ce a dus la o încetinire a vitezei de rotație a acestuia. Viteza de rotație a Pământului la Ecuator este de aproximativ 1.675 km/h sau 465 m/s. Planeta efectuează o rotație completă în jurul axei sale la fiecare 23 ore și 56 minute, fără întrerupere, cu o viteză unghiulară aproape constantă. Nu simțim fizic mișcarea de rotaţie a Pământului în jurul axei sale, deoarece şi atmosfera Pământului se deplasează alături de noi cu aceeași viteză.

„În timp ce Luna se îndepărtează, Pământul este ca o patinatoare care se învârte și încetinește pe măsură ce își întinde brațele”, a explicat geologul Stephen Meyers de la Universitatea Wisconsin-Madison.

Ce este și mai interesant, inclusiv în prezent, Luna continuă să se îndepărteze de noi, ceea ce va face ca într-un viitor foarte îndepărtat ziua să devină și mai lungă. Luna se îndepărtează de Pământ cu 3,82 centimetri pe an, iar dacă ne gândim că aceasta este de vârstă apropiată cu Pământul, aproximativ 4,5 miliarde de ani, și dacă presupunem că rata sa de îndepărtare a fost în mod constant aceeași, asta ar însemna că în urmă cu 1,5 miliarde de ani, Luna ar fi trebuit să fie sfărâmată în bucăți de forța de gravitație a Pământului, însă nu este așa.

Meyers împreună cu Alberto Malinverno de la Universitatea Columbia, au dezvoltat un sistem numit TimeOptMCMC care combină astronomia, datele geologice și o abordare statistică numită inversiune Bayesian pentru a ajuta la rezolvarea incertitudinii. Aceștia au aplicat sistemul pe două straturi de rocă, primul strat din regiunea Xiamaling, veche de 1,4 miliarde de ani, iar al doilea din regiunea Walvis Ridge, în sudul Oceanului Atlantic, a cărui vechime este de 55 de milioane de ani. Au descoperit că distanța Pământ-Lună, așa cum a fost reconstruită folosind TimeOptMCMC pentru formarea rocilor Xiamaling, a arătat că Luna se deplasa mai încet de Pământ în trecut. “Datele geologice sunt un bun observator astronomic pentru Sistemul Solar timpuriu”, a concis Meyers. Cercetarea echipei a fost publicată în revista PNAS.

sursa: https://www.sciencealert.com/earth-days-getting-longer-lunar-retreat-astrochronology

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii