Noutăți

În SUA, un oraș poartă numele unui pictor român

Dimitrie Berea s-a născut pe 2 noiembrie 1908, în Bacău. Tatăl său a fost avocat și politician, iar mama, artist plastic, cu studii în Franța. George Bacovia i-a fost profesor în timp ce a studiat la Liceul Ferdinand I, din orașul natal. După liceu, la vârsta de 19 ani, se înscrie la Facultatea de Arhitectură și Arte din București. În anii petrecuți în capitala României, fondează Academia de artă non-conformistă și progresistă, numită „Ileana”. Datorită burselor de studiu, dar și a comenzilor primite de la diverși colecționari, călătorește și locuiește în Italia, la Roma, unde studiază la Academia Regală de Arte Frumoase, apoi în Elveția, Franța și Statele Unite. În Franța îi cunoaște pe Bonnard, Vuillard, Matisse, devenind singurul artist român care a expus împreună cu Picasso și Matisse.

dimitrie-berea-655x360foto desteptarea.ro

Revine pentru scurt timp în România, în anul 1943, devenind director și curator al Muzeului Th. Aman din București. Este adeptul mișcării politice de dreapta, fapt ce-l obligă să părăsească țara în 1946. Pleacă la Paris unde devine profesor al Școlii de artă din Paris, primind cetățenia franceză în 1950.

dimitrie-berea-stradc483-din-montmartre
Primește comenzi de portrete și peisaje, de la casele regale ale Europei, de la șefi de stat și de la vedetele din Hollywood. Pleacă în SUA, ajungând să picteze pentru Casa Albă. “A rămas celebru un scurt dialog dintre prima Doamna Nancy, soția președintelui Reagan, care l-a angajat să-i faca portretul, și când la un moment dat distinsa doamnă, care-i poza în curte, își anunță dorința de a intra în casă, deoarece s-a făcut frig și ar putea răci, Berea îi răspunde prompt: ‘O răceală e de scurtă durată, arta este eternă’…” (desteptarea.ro)

Se stabilește în SUA la New York, unde o cunoaște pe prințesa Alice Gurielli, nepoata ultimului rege al Georgiei. După o prietenie de 5 ani, se căsătoresc în 1972. Din păcate, artistul moare după trei ani, în 1975.

dimitrie-berea-portret-de-femeie
Soția sa face o donație substanțială orașului Berea din statul Kentuky, unde artistul român pictase mai multe tablouri pe care le oferise Colegiului din oraș. Coincidența numelui orașului cu numele pictorului, o fac pe prințesă să investească în acest orășel, fondând astfel o galerie cu cea mai mare colecție din lume a pictorului român. În 2003, în acest oraș s-a construit și inaugurat o galerie – muzeu cu numele: Dimitrie Berea Gallery – Berea College, care adăpostește Galeria Dimitire Berea, un centru de artă cu o expoziție permanentă unde sunt expuse lucrările pictorului român, săli pentru expoziții temporare și o Sală Româneasca, în care sunt expuse obiecte românești, multe provenite din locuința pictorului, precum și documentare referitoare la viața personală și cariera lui Dimitrie Berea.

ASCULTĂ:
Banner Radio bun
http://frecventa-sufletului.ro/

Iată cum un pictor român, uitat în țară, este celebru și prețuit în lumea occidentală.

Muzeul din Bacău deține două lucrări ale pictorului și o fotografie a sa, donată de acesta Liceului “Ferdinand”, în 1967.

omagiu-pictor-celebru-fond-640x485foto desteptarea.ro

Tablourile artistului român fac parte în prezent din 473 de colecții private și regale, dintre care le amintim pe cele ale lui Sir Winston Churchill, Ducele si Ducesa de Windsor, Sir Lawrence Olivier, Bette Davis, Henry Ford II, Katherine Hepburn, Conrad Hilton, Regele Carl al Danemarcii, Regina Elizabeta a II-a a Angliei si Salvador Dali.

Reportaj de Mădălina Corina Diaconu

Surse: www.ket.org, desteptarea.ro, gallery123berea.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on În SUA, un oraș poartă numele unui pictor român

 1. Ioan Ciuperca // 15 noiembrie 2015 at 9:57 // Răspunde

  Nimic mai putin adevarat. Orasul respectiv se numeste Berea din 1853. Numele i-a fost dat de reverendul Clay, care a construit doua biserici si un colegiu cu acest nume, inspirat de un personaj din mitologia greaca. Existenta galeriei de lucrari ale lui Berea in orasul cu acelasi nume se datoreaza printesei Alice Gurielli, care a trait si in Romania pana in 1966 si care a fost sigura ca nu e doar o coincidenta de nume, ci ca acela e locul in care trebuie pastrata memoria sotului ei adorat.
  Putin mai multa scrupulozitate, putin mai multa documentare si mai putina dorinta de spectaculos facil ar fi de dorit.

 2. “In SUA, un oraș poartă numele unui pictor român” sau “Un oraș în SUA și un pictor român din secolul trecut,din coicidență,au același nume” sunt nu numai două fraze diferite dar și Semnificația este diferită.
  Mulți scriitori, bloghiști, reporteri, jurnaliști -din greșeală,din grabă, sau rar, intenționat-exagerează,nu studiază de ajuns subiectul despre care scriu, sau intenționat răsucesc adevărul.
  Dacă cititorii atrag atenția la problemele văzute, și su dovezi ușor documentabile, website-ul sau scriitorul, adaugă o notă de corecție la sfârșitul articolului,explicând Greșelile făcute și adăugând faptele corecte, cu scuze de rigoare lla cititori.
  In mod definit , scriitorul nu se angajează intr-o dispută cu cititori care au informații detaliate despre subiect și care au dovedit ca premisele articolului nu sunt corecte.
  P.S. Nu există nici un loc numit Kentuky in SUA.- poate va referiți la statul Kentucky….

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii