Noutăți

În Brazilia se află un enigmatic ansamblu megalitic. Un veritabil „Stonehenge” al Amazoniei!

Cândva, arheologii credeau că în bazinul Amazonului nu s-a dezvoltat nicio civilizație avansată, până la sosirea europenilor. Însă, alături de alte dovezi arheologice, un fascinant ansamblu megalitic existent în Brazilia, ce datează de acum un mileniu, ne indică faptul că populațiile băștinașe din Amazonia aveau, cândva, o civilizație mai complexă decât s-ar fi crezut. Specialiștii spun că neobișnuitul aranjament construit din blocuri de granit ar fi putut să fie folosit ca un templu în aer liber, precum și ca un loc destinat observațiilor astronomice.

b

Ansamblul Rego Grande, cunoscut și sub numele de „Stonehenge-ul din Amazonia” și numit astfel după asemănarea sa cu vestitul monument preistoric din Europa, se află în unitatea federativă Amapá, în apropiere de orașul Calçoene. În urmă cu 11 ani, arheologii au început excavarea sitului, descoperind urne funerare de ceramică.

z

Blocurile de granit de formă neregulată par să fi fost aranjate având în vedere poziția soarelui pe bolta cerească la solstițiul de iarnă. S-ar putea ca băștinașii să se fi folosit de ansamblul megalitic pentru a determina cu acuratețe perioadele anuale prielnice pentru semănarea unor plante și pentru culegerea recoltelor, precum și pentru vânătoare. Cu toate acestea, unii experți au îndemnat la mai multă prudență în conturarea unor concluzii definitive asupra rostului real al acestui ansamblu megalitic ce amintește de celebrul Stonehenge.

c

Structura veche de 1000 de ani înglobează 127 de blocuri de granit, ce alcătuiesc un cerc de dimensiuni  impresionante. Fiecare bloc de granit are o înălțime de circa patru metri, cântărind câteva tone. În vreme ce Stonehenge (din Wiltshire, Marea Britanie) datează din perioada cuprinsă între 3000 î.Hr. și 2000 î.Hr., ansamblul Rego Grande a fost construit mult mai târziu, cu aproximativ 500 de ani înainte ca europenii să fi început să colonizeze Lumea Nouă.

a

Am început să recompunem, piesă cu piesă, puzzle-ului istoriei umane din bazinul Amazonului, dar ceea ce am descoperit în Amapá este absolut fascinant”, a declarat Mariana Cabral, arheolog la Universitatea Federală din Minas Gerais (o mare unitate federativă braziliană).

Este fascinant și deopotrivă misterios, am putea adăuga noi!

y

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă informații: www.dailymail.co.uk

Imagini: www.dailymail.co.uk, www.nytimes.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa


Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii