Noutăți

În Africa a fost descoperit un Reactor Nuclear NATURAL… vechi de 2 miliarde de ani

Primul reactor nuclear construit de om pentru producerea de energie electrică a început să funcționeze în anul 1951. Însă, deși ar părea greu de crezut, oamenii de știință susțin că nu omul este primul care a fost capabil de a realiza astfel de reacții nucleare, ci Pământul, în urmă cu aproximativ 2 miliarde de ani…

În anul 1972, un grup de fizicieni francezi au descoperit cu surprindere că uraniul analizat din regiunea Okla din Gabon este rezultat în urma unei reacții nucleare, reacție ce astăzi se poate produce doar într-un reactor nuclear.

Fizicienii au constatat faptul că uraniul respectiv conținea foarte puțini izotopi 235, în medie doar 0,7%. În mod natural uraniul are o concentrație de U-235 de 3,5%, ceea ce înseamnă că o valoare atât de mică se poate obține, sau cel puțin fizica actuală susține asta, doar artificial, în urma unei reacții nucleare.

oklo-nuclear-reactor-640x353

Mina de la Oklo este singura locație cunoscută de pe planetă în care oamenii de știință susțin că a s-au produs reacții nucleare în mod natural. În urma investigațiilor s-a observat faptul că “reactorul” a funcționat timp de circa 500.000 de ani, în 8 cicluri zilnice de câte 30 de minute fiecare. La fel ca în cazul unuia artificial, există o pauză de circa 2 ore pentru răcirea sa, asta în timp ce deșeurile chimice rezultate în urma procesului sunt reținute prin intermediul unui compus de aluminofosfat.

Potrivit celor de la iflscience.com, uraniul se afla într-un strat de gresie care permitea apei să se infiltreze, lucru ce ducea la o reacție în lanț. Când acest proces avea loc, gresia se încălzea iar apa se evapora, lucru ce ducea la o răcire a gresiei. Când aceasta ajungea la o temperatură optimă apa pătrundea din nou în galerii iar reacția reîncepea.

Totuși există o întrebare la care oamenii de știință nu au încă un răspuns. Ce făcea ca depozitul să nu explodeze și să se autodistrugă imediat după ce o astfel de reacție nucleară în lanț se declanșa? Are natura un mecanism de autoreglare a temperaturilor necesare unui asemenea proces?

sursa: iflscience.com

sursa: ancient-code.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on În Africa a fost descoperit un Reactor Nuclear NATURAL… vechi de 2 miliarde de ani

  1. Pe vremea aceea nu erau nici cercetatori,nici operatori.Deci…daca n-a avut cine sa-si bage labutele,n-a fost nici un motiv de explozie!Logic,nu?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii