Noutăți

În aceste pietre neobișnuite, vechi de 1,6 miliarde de ani, au fost descoperite primele “semnături” ale prezenței vieții pe Terra

Găurile pe care le vedeți pe această rocă veche de 1,6 miliarde de ani sunt formate de bulele de oxigen emise de mici microbi, care construiau astfel bazele vieții, pe măsură ce planeta noastră a început să devină din ce în ce mai ospitalieră. În acest caz special, rocile găsite în centrul Indiei sunt considerate a prezenta bule de oxigen create de cianobacterii, un tip particular de bacterie care produce energie prin fotosinteză. Pe lângă oxigen, cianobacteriile elimină și minerale, iar această combinație de oxigen și minerale ar fi fost crucială pentru a permite altor forme de viață să înforească pe Pământ. Această cantitate suplimentară de oxigen ar fi fost utilizată de organisme mai avansate, de plante și, în cele din urmă, de animale, potrivit cercetătorilor. Bulele de oxigen pe care le puteți vedea sunt de aproximativ 50-500 de microni, deci unele sunt la fel de mici ca lățimea părului uman.

Dar chiar și la o dimensiune atât de miniaturală, aceste fosile pot ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai mult despre modul în care cianobacteriile au funcționat și s-au răspândit. Spre deosebire de procariotele heterotrofice, cianobacteriile au membrane interne. Acestea sunt săculețe aplatizate numite thylakoide unde se efectuează fotosinteza.

Ceretarea a fost efectuată de către Universitatea din Danemarca de Sud, Universitatea Stockholm din Suedia și Muzeul suedez de istorie naturală. Reprezentanții acestor instituții afirmă că cianobacteriile producătoare de oxigen ar fi putut fi cruciale în producerea de roci fosforite bogate în minerale care s-au format din sedimente de-a lungul a milioane de ani. “Acest studiu sugerează că biota fototrofică oxigenată poate să fi jucat un rol mai important în construirea fosforilor de apă de mică adâncime decât au fost recunoscuți anterior”, concluzionează cercetătorii.

bubble-rock-2

billion_year_old_bubble_fossil_cover_1024

sursa: https://www.sciencealert.com/trapped-oxygen-bubbles-are-1-6-billion-years-old

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii