Noutăți

Imagini unice, obținute de către un pilot olandez deasupra Chinei: efectele luminoase generate de către o rachetă anti-balistică hipersonică, la mare altitudine

Ca pilot de avion, îți e dat să vezi o puzderie de priveliști uluitoare, fascinante. Unele imagini sunt, însă, tulburătoare, inedite, chiar și pentru un pilot de avion. Nici măcar piloților de pe liniile comerciale nu le este dat, prea des, să vadă cum o rachetă anti-balistică chinezească, care atinge o viteză hipersonică, lasă în urmă o dâră luminoasă pe cerul nopții.

Această ocazie rară a avut-o pilotul olandez Christiaan van Heijst, un pasionat de fotografie care a captat, până acum, mii de imagini uluitoare, în zborurile pe care le-a efectuat la bordul unui aparat de zbor Boeing 747. Duminica trecută, olandezul se afla în cockpitul aeronavei sale, care efectua un zbor de lungă durată, de la Hong Kong până în Baku, Azerbaijan, pe o rută care trece pe deasupra vârfurilor maiestuoase, acoperite de ghețuri veșnice, ale munților Himalaya.

k

b

Avionul zbura la o înălțime de peste 9700 de metri iar Soarele coborâse dincolo de linia orizontului, când pe cer s-a profilat, deodată, o lumină bizară. O pată luminoasă s-a ivit în zare, crescând cu repeziciune în altitudine și în dimensiuni.

Pilotul relatează că pata luminoasă aducea cu un nor bizar sau cu un balon iar peste câteva clipe a recunoscut dâra specifică unei rachete care brăzda cerul. Era prima dată când van Heijst examina, în mod nemijlocit, efectele generate de către zborul efectuat la mare înălțime al unei rachete anti-balistice hipersonice, pe care a fost capabil să o recunoască în baza fotografiilor și filmărilor pe care le vizionase în trecut.

Din câte a putut constata van Heijst, aeronava sa era printre puținele sau chiar singura din zonă, la momentul lansării rachetei de către armata chineză. Pilotului i se transmisese, anterior, că anumite sectoare aflate la nord și la sud de ruta sa aeriană fuseseră închise pentru traficul aerian, însă nu i se oferiseră explicații suplimentare, cu atât mai puțin să i se spună că vor avea loc exterciții militare ori o lansare a unei rachete antibalistice.

d

e

Olandezul a mai aflat că sectoarele de zbor restricționat situate la nordul rutei sale de zbor corespundeau zonei de lansare a rachetei anti-balistice chineze, în vreme ce zonele de restricție din sud erau cele în care urmau să cadă resturile rămase în urma dezintegrării rachetei.

„Practic, racheta a zburat pe deasupra noastră, la mare altitudine. Din câte știu, aeronava noastră a fost printre puținele – dacă nu chiar singura – care a zburat, în acel moment, pe acolo. A fost un eveniment de care ai parte doar o dată în viață!”, a declarat, entuziasmat, van Heijst.

j

h

g

i

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii