Noutăți

IMAGINI MEMORABILE cu Lobo, CÂINELE-SOLDAT care a participat la războiul din Vietnam. A efectuat inclusiv salturi cu parașuta, alături de sergentul Spano!

Câinele, „cel mai bun prieten al omului”… S-a tot repetat această vorbă până când n-a mai rămas om să n-o cunoască. Și totuși câinele, această făptură inteligentă și sensibilă al cărei devotament ajunge până la nivelul sacrificiului de sine spre salvarea stăpânului, încă nu beneficiază de toată prețuirea pe care ar merita-o din partea oamenilor. Asta deși câinele i-a însoțit pe oameni în cele mai dificile situații și le-a oferit cadou ani de viață în toiul unor momente de mare primejdie.

Câinele l-a apărat pe om de răufăcători și de fiarele sălbatice. L-a salvat de la înec sau de sub troiene. I-a ocrotit copiii și avuțiile. L-a ajutat să descopere drogurile, otrăvurile și substanțele explozive care altfel ar fi distrus zeci sau sute de destine. În fine, i-a însoțit pe oameni până și în război. Acolo, câinii-soldați au salvat mii de vieți. Și bineînțeles că și-au oferit, inevitabil, tributul de sânge, pe altarul neîndurătorului zeu Marte.

Pe durata cumplitului război din Vietnam, Armata SUA a utilizat un număr uriaș de câini, pentru realizarea diferitelor sarcini. Peste 4000 de câini, dintre cei mai buni, au fost selectați pentru trimiterea pe front. Se estimează că pe durata misiunilor de luptă aceste devotate animale au determinat salvarea vieților a peste 10.000 de militari. Dar nu fără sacrificii! Pentru că 232 de câini au pierit în perioada ostilităților, în vreme ce 295 de soldați care foloseau câini pe câmpul de luptă și-au pierdut, la rândul lor, viețile.

c

Spuneam că, adesea, recunoștința omului nu se ridică la nivelul devotamentului și capacității de sacrificiu a câinelui. Pentru câine, stăpânul său poate însemna totul. Pentru unii dintre cei pe care câinii îi consideră stăpâni, aceste ființe cu suflet generos și iubitor sunt doar… obiecte. Obiecte de care te folosești și de care te poți debarasa, atunci când nu-ți mai sunt de folos.

Se pare că la finele conflictului din Vietnam doar 200 de câini au mai fost aduși în țara de baștină. O parte au fost donați sud-vietnamezilor, dintre care unii aproape sigur nu știau cum să trateze un câine anume dresat pentru a participa la operațiuni pe câmpul de luptă, în vreme ce alți câini, probabil dintre cei bătrâni, bolnavi sau răniți, au fost eutanasiați.

a

În 1968 au fost realizate câteva fotografii memorabile, pe care iubitorii de animale și proprietarii de câini le vor aprecia, negreșit. Aceste imagini din arhiva „Marine Corps” îi reprezintă pe sergentul Spano și pe câinele de război numit Lobo. În câteva fotografii, sergentul Spano apare, împreună cu credinciosul Lobo, în timpul unui salt cu parașuta, efectuat în Da Nang.

3

Pentru o astfel de misiune nu poate fi folosit decât un câine cu un psihic deosebit de puternic și de echilibrat. Mulți ar dori să știe care a fost soarta lui Lobo și a „stăpânului” său. „Stăpân” este cam impropriu spus, deoarece proprietarul câinelui a fost statul. Dar, din perspectiva curajosului dulău a existat, fără urmă de îndoială, un singur stăpân: sergentul Spano.

Numele militarului Spano nu apare printre numele ostașilor utilizatori de câini care pierit pe câmpul de luptă și nici pe lista soldaților care și-au pierdut viața în Vietnam. Pe de altă parte, la războiul din Vietnam au participat mai mulți câini pe nume Lobo, dintre care doi au murit în misiune: unul în 1969 și celălalt în 1970.

Care să fi fost soarta celor doi prieteni și camarazi de front? Oare cum s-au despărțit drumurile lor?

1

45Autor: Tomi Tohăneanu

Surse informații: www.historybyzim.com, thechive.com

Imagini: www.historybyzim.com, thechive.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii