Noutăți

Huszti Andras (secolul XVIII), cărturar maghiar: “Românii sunt URMAȘII GEȚILOR”

În cartea “Vechea și noua Dacie”, publicată la Viena, în anul 1791, cărturarul maghiar Huszti Andras, care și-a făcut studiile la Cluj, spune un lucru extrem de important despre originea românilor și despre continuitatea noastră pe teritoriul actual al României, adică și al Transilvaniei: “Românii sunt urmașii geților și ai vechilor colonii romane.”

Ideea este, așa cum s-a demonstrat deja, că acest tip de afirmație făcută de cărturari maghiari în decursul istoriei (într-o vreme în care nu își imaginau că va conta pentru noi) nu este singulară. O serie de alte surse maghiare ne vorbesc or despre prezența românilor în Transilvania, înainte de venirea ungurilor, or despre majoritatea etnică a românilor în Transilvania, în toate epocile.

În Gesta Hungarorum, notarul anonim al regelui Bela, spune că în secolul IX ungurii au găsit în Transilvania și chiar și în Panonia, mulți valahi.

Iată ce spune notarul anonim al regelui Bela, vorbind despre Gelu, ducele românilor: ,,Tuhutum (conducător ungur – n.m.), tatãl lui Horca, un om şiret, a prins de veste de la locuitori despre ,,bunãtatea ţãrii de dincolo de pãduri“ unde stãpînea un blach (român), anume Gelu… El s-a pregãtit cu oştenii lui şi, lãsîndu-şi acolo tovarãşii, a plecat dincolo de pãduri, cãtre rãsãrit, împotriva lui Gelu, ducele blahilor. Iarã Gelu, ducele ultrasilvan, aflând de sosirea lui, şi-a adunat oastea şi a pornit cãlare, în cea mai mare grabã, în întîmpinarea sa, spre a-l opri la porţile Meseşului… Şi s-au luptat cu înverşunare şi furã prinşi ostaşii ducelui Gelu şi mulţi din ei furã ucişi, iar mai mulţi furã prinşi.“

01. ianuarie

Cu alte cuvinte, povestea pământului gol pe care l-au găsit ungurii aici este doar… o poveste!

Simon de Keza, unul dintre cei mai impotanți cronicari maghiari ai secolului al XIII-lea, activ la curtea regelui Ladislau al IV-lea, ne spune în lucrarea CRONICUM HUNGARICUM următoarele, referindu-se la secuii care s-au aliat cu ungurii în secolul X: “După ce au cucerit (deci era cineva acolo – n.m.) împreună Pannonia, au dobândit o parte din aceasta, însă nu în câmpia Pannoniei, ci vecini cu Blackii (românii), au avut aceeasi soartă în munți. De aceea, amestecându-se cu Blackii, se spune că se folosesc de literele lor. (ale vlahilor – n.n.)” Cu alte cuvinte, nu doar că i-au găsit pe vlahii-români aici dar au mai și învățat să scrie de la ei.

În plus, este de semnalat faptul că toate recensămintele făcute în Transilvania, atât de unguri, cât și de austrieci, îi dau majoritari pe români!

Revenind la primul autor citat, Huszti Andras, care subliniază că românii sunt urmașii geto-dacilor, trebuie să legăm această informație de uriașa concentrare de cetăți și așezări geto-dacice din zona Harghita și Covasna (peste 50), pentru a elimina orice discuție asupra drepturilor istorice pe care le au românii în Ardeal sau în așa-numitul ținut secuiesc. Ironia, pentru unguri, este că majoritatea acestor cetăți geto-dacice au fost descoperite de arheologi maghiari, în secolul XIX. 😉

Astăzi, pe baza documentelor care ies la lumină, este suficient să folosim DOAR izvoarele istorice maghiare pentru a elimina orice pretenție ungurească asupra Transilvaniei. Ungurii ne spun clar, de peste 1.000 de ani, în documentele lor, că am fost întotdeauna aici și că avem toate drepturile istorice asupra acestor locuri. Probabil că dacă ar fi putut anticipa că vor pierde Transilvania în favoarea românilor, ar fi tăcut pe vecie!

Daniel Roxin

P.S. Ilustrație de Gabriel Tora


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

18 Comments on Huszti Andras (secolul XVIII), cărturar maghiar: “Românii sunt URMAȘII GEȚILOR”

 1. Am o intrebare: pe internet tot circula asa numitele ,,Legi ale lui Zalmoxe”. Au fost create acum cand pe internet se pot scrie vrute si nevrute sau chiar sunt ramase de la el si de la invatatura stramosilor ? N-am gasit nicio sursa oficiala despre acest lucru.

 2. asa este, atata ca la documentele lor nu este asa de liber cum am crede noi, si dupa asuprirea habsburgica, au carat acolo in Ungaria documentele care multe se refereau la tinuturi ocupate de “valahi”. Multi principi de Transilvania erau sub Imperiu austro ungar. Bucovina la fel. ganditi=va ce bogatie de date exista totusi scrise, dar ,,, nu e acces la ele

 3. Domnule Roxin nici nu va puteti imagina cit de mult apreciez faptul ca va ocupati cu dovedirea faptului ca noi sintem daci. Poate ar fi bine sa prezentati intr-o emisiune a dumneavoastra si faptul ca daci au fost prezenti si in Anglia pentru o lunga perioada de vreme si au avut o contributie primordial la constructia zidului lui Hadrian in nordul Angliei. Si daca faceti socoteala cum trebuie o sa ajungeti la concluzia ca mii si mii de daci si-au legat soarta si au contribuit la crearea/aparitia si apararea micilor state de pe teritoriul Angliei in aceea perioada.Va garantez ca veti gasi suficiente dovezi in sensul acesta si chiar puteti veni la acest zid sa faceti o emisiune dedicata acestui subiect chiar din Anglia , cred ca va fii o mare surpriza pentru Daci din zilele noastre.

 4. Felicitări pentru munca depusă!

 5. “Românii sunt urmașii geților și ai vechilor colonii romane.” spune Huszti Andras. Pana la titlu, se pare ca partea cu “vechile colonii romane” s-a pierdut. Mai jos in articol,facand referire la aceasta mentiune din Andras, autorul omite iarasi partea cu vechile colonii romane afirmand: “Revenind la primul autor citat, Huszti Andras, care subliniază că românii sunt urmașii geto-dacilor”. Oare mentiunea “si ai vechilor colonii romane” nu convine autorului?

  • Ce vrea sa insemne intrebarea ultima din comentariul tau? Am impresia ca aici, pe acest forum, sunt tot felul de postaci cu simbrie antiromaneasca. Mai trebuie sa citesti mult pana sa intelegi istoria romanilor. Documenteaza-te!

  • colonii romane pe teritoriul dac, cam asta as intelege eu. ca a fost teritoriu dac nu o contesta nimeni, absolut nimeni.

 6. faptul ca transilvania este a romanilor poate fi demonstrat folosind logica simpla. daca ungurii au stat calare pe ardeal vreo 1000 de ani si la sfarsitul acestui mileniu s-a reusit o unificare (cea de la 1918) inseamna ca in transilvania existau romani cu duiumul. altfel nu-mi explic cum dracu puteau sa piarda bozgorii teritoriul daca era doar propria lor populatie pe el.

 7. Istoria ne învață multe, ce suntem ar trebui să vedem singuri!
  Sărut pământul binecuvântat al Maicii Domnului !

  • Ungaria vine de la “unghi” si “aria” adica locul/zona unde face unghi. “Cine” face unghi? D-apai Dunarea face unghi. Vedeti harta zonei Budapesta daca nu credeti! E din seria Cotul Donului, Intorsura Buzaului. Maghiarii insisi spun despre ei ca sunt maghiari si nu unguri. Mi se pare ca e chiar o jignire sa-i spui unui maghiar ca-i ungur, culmea.

 8. Moldovan Gavril // 31 ianuarie 2016 at 19:54 // Răspunde

  E absurd sa vorbesti de “teren gol” si bun de locuit dupa Hristos .
  Nici Australia, nici America nu era “teren gol” , doar Antarctica.

 9. Se pare ca pisica își scoate ghearele din sacoșă ajutorul dioxid și altora ca dânșii.:))

 10. Cu ajutorul dl Robin și altor bravi patrioți ca dansul.

 11. Bun articol. Multe nu “cunoastem” ,noi cei de rand , ce nu avem timp asa de mult la dispozitie pentru studiu, citit sau “cercetat”.
  Va urmarim cu interes.
  Salut toata echipa!

 12. Ungurii au o teorie foarte haioasa, au venit cinci triburi, asta insemnand cateva mii de oameni, si au securizat Ardealul care era binenteles foarte pustiu. Valahii erau in Albania dar au lasat balta civilizatia, drumuri, spa-uri, etc si au venit cu sutele de mii sa fie subjugati de cei cativa mii. Iarasi binenteles primii s-au dat jos de pe cai si ne-au invatat viticultura plus altele, doar ca ei faceau unu-doi copii, deh, moderni precoce iar valahii cu zecile. Pe bune, ei asta cred cu tarie. Si Mai cred tot tare ca sunt urmasii lui Attila, hunii fiind, se stie, mongoloizi dar ungurii nu.

 13. Mai bine comparati pibu …

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii