Noutăți

Hainele viitorului se vor “coase” singure. Țesăturile speciale la care lucrează cercetătorii…

Gata cu mersul la croitor! Hainele viitorului se vor “coase” singure; tot ce va trebui să facem este să adăugăm apă pe porțiunea ruptă sau descusută – aste ne promit oamenii de știință. Cei de la Penn State susțin că au creat deja un tip de textilă cu o asemenea capacitate uimitoare de a neutraliza substanțele chimice nocive. Acesta ar putea fi utilizat pentru crearea constumelor destinate protecției împotriva chimicalelor, echipamente ce îi va feri pe pompieri, soldați sau agricultori de expunerea la materiale toxice.

Designerii de modă folosesc fibre naturale, precum lână sau mătasea, extrem de scumpe și fără o asemenea proprietate de a se regenera. Am cautat o modalitate de a face țesături auto-reparatoare folosindu-ne de textile convenționale”, a declarat Melik C. Demirel, profesor inginer în știință și mecanică.

Fibrele au în compoziție un strat de polielectroliţi compus din polimeri încărcaţi pozitiv şi negativ, ambalate în solvenți simpli, lucru ce ar permite să se repare singure în momentul spălării. În prezent cercetătorii lucrează la testarea acestor fibre urmând ca mai apoi să încerce să producă un costum întreg.

sursa: dailymail.co.uk/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii