Noutăți

Grădina fugarilor: victimele fosilizate ale Erupției vulcanului Vezuviu

Erupția Muntelui Vezuviu în anul 79 d.H este una dintre cele mai catastrofe și celebre erupții ale tuturor timpurilor. Explozia erupției a aruncat un nor uriaș de pietre, cenușă și vapori la o înălțime de peste 20 Km. Energia eliberată în acea explozie a fost de o sută de mii de ori mai mare decât energia termică eliberată de bomba căzută la Hiroshima. Orașul Pompei a fost distrus de fluxurile piroclastice, iar un număr de 16 000 de cetățeni și-au pierdut viața în urma acestei catastrofe.

Potrivit relatării lui Plinius, un tânăr care locuia în vestul Golfului Neapole, atunci când a explodat Vezuviul. erupția a durat 18 ore. Orașul Pompei a fost îngropat sub un strat de 5 metri de cenușă, iar coasta a suferit modificări majore. Orașul Herculaneum a fost îngropat sub aproape 20 de metri de noroi și material vulcanic.

Secole mai târziu, când la Pompei au început primele săpături arheologice, au fost descoperite corpurile a mii de victime. Au fost găsite rămășițele a peste 2.000 de bărbați, femei și copii. După ce au murit asfixiați, cadavrele lor au fost acoperite de cenușă, care s-a întărit și a păstrat conturul corpurilor. Ulterior, cadavrele s-au descompus, lăsând în urmă un soi de mulaj. Scheletele poartă urme care atestă moartea oribilă de care au avut parte acei oameni.

garden-of-fugitives4[2] garden-of-fugitives3[2] garden-of-fugitives2[2]

Arheologii care au descoperit aceste mulaje umane, au umplut spațiile goale cu ghips, relevând în detaliu pozițiile în care au murit victimele vulcanului.

Mare parte a orașului s-a conservat în urma trecerii timpului, ceea ce ne oferă astăzi posibilitatea de a studia și mai bine acel eveniment catastrofal, dar și vieților locuitorilor orașului Pompei înainte de erupție. Un număr mare de artefacte descoperite în Pompei, sunt păstrate de asemenea în Muzeul Arheologic Naţional din Napoli.

garden-of-fugitives9[2] garden-of-fugitives7[2] garden-of-fugitives3[2]
sursa: http://www.amusingplanet.com/2011/04/garden-of-fugitives-fossilized-victims.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii