Cunoaste lumea

Noutăți

Graca Machel, unica femeie din lume care a fost „prima doamnă” în două state diferite. L-a cunoscut și pe Nicolae Ceaușescu!

  •  
  •  
  •  

În toamna lui 1945 se năștea, pe actualul teritoriu al Mozambicului, într-o familie de agricultori, cea care avea să fie cunoscută în întreaga lume sub numele de Graca Machel. Tatăl fetei, care mai avea încă cinci copii, a murit la puțină vreme după nașterea acesteia. Bărbatul dispusese, înainte de a trece în neființă, ca mezina familiei să frecventeze școala și apoi să fie dată la liceu. Iar dorința sa a fost respectată, de către familie.

La vârsta de 6 ani, Graca a fost dusă la școală. Era o unitate de învățământ a metodiștilor (sectă protestantă austeră). Ulterior, după dorința părintelui său, a urmat cursurile liceului, în capitală, la Maputo, într-o clasă în care învățau doar elevi de origine europeană. În tumultuosul an 1968, Graca se afla la Universitatea din Lisabona, ca beneficiară a unei burse.

În perioada liceului au început să se contureze și opiniile sale politice. Deși se afla în țara sa, se simțea ca printre străini și gândea că anumite lucruri nu sunt tocmai în regulă. Ulterior, în Portugalia, a intrat în legătură cu studenți proveniți din alte colonii portugheze, care gândeau aidoma. Prin modul în care și-a manifestat ideile de eliberare națională, Graca a intrat în atenția autorităților din Portugalia, fiind ulterior constrânsă să părăsească Europa și să-și întrerupă studiile.

gm3

Întoarsă pe meleagurile natale în 1973, tânăra s-a alăturat frontului de eliberare a Mozambicului. A primit instrucție militară, fiind pregătită pentru luptele de gherilă. În acea perioadă l-a cunoscut pe liderul mișcării, Samora Machel. Povestea lor romantică a înflorit pe parcursul luptelor de eliberare. În august 1975, cei doi s-au cununat iar în octombrie Mozambicul și-a declarat independența.

În eforturile depuse pentru dezvoltarea economico-socială a țării, autoritățile din Mozambic au inițiat relații cu o serie de state europene. Printre acestea se număra și România, a cărei industrie în expansiune resimțea nevoia materiilor prime extrase din Africa, Asia, America de Sud. În 1979, președintele RSR, Nicolae Ceaușescu, vizita Maputo, fiind primit cu fast de către cuplul prezidențial format din Graca și Samora Machel.

gm2
Graca nu era doar prima doamnă a Mozambicului, ci își asumase și o funcție de răspundere, la nivelul executivului. Era ministru al culturii și educației. Din această postură, declarase război crâncen analfabetismului și abandonului școlar. În doar zece ani a reușit să crească numărul înscrișilor în învățământul primar și secundar de la 40% dintre copiii de vârstă școlară, până la peste 90% dintre băieți și 75% dintre fete.

Împrejurări mai mult decât suspecte au făcut ca la doar 11 ani de la declararea independenței Mozambicului, președintele Samora Machel să înceteze din viață, în urma unui cumplit accident de avion. Graca Machel a fost devastată, la aflarea veștii. Mai apoi, vreme de o jumătate de deceniu, a purtat doar straie cernite. Moartea soțului n-a făcut-o, însă, să își abandoneze misiunea. Graca a muncit în continuare pentru combaterea sărăciei și a cauzei sale directe, lipsa de școlarizare, de instruire.

Ulterior, a fost premiată de către ONU, pentru toată activitatea sa privind drepturile copiilor. În 1996, Graca Machel a refuzat să candideze pentru funcția de secretar-general al ONU. În anii ′90, Graca a început să apară tot mai des în preajma lui Nelson Mandela. Finalmente, prietenia celor doi s-a adâncit.  Căsătoria a avut loc în vara lui 1998. Astfel, Graca devenea întâia femeie din istorie care a avut calitatea de primă doamnă în două state diferite, Mozambic (1975-1986) și Africa de Sud (1998-1999). A rămas, însă, în permanență, fidelă pe de-a întregul țării sale natale.

gm1

Traducere și adaptare: Tomi Tohaneanu

Sursă: www.thevintagenews.com

Foto: : www.thevintagenews.com, marriage.about.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii