Cunoaste lumea

Noutăți

George Everest nu a vrut ca faimosul munte să-i poarte numele

  •  
  •  
  •  

Sir George Everest a fost un vizitator geologic proeminent în India, însărcinat cu efectuarea unei măsurări precise a întregului subcontinent indian. El intenționa să continue măsurarea unui arc meridian de la vârful sudic al peninsulei până la Nepal.

După pensionare, succesorul său Andrew Scott Waugh a finalizat aceste măsurători în 1852. A fost ideea lui Waugh să numească vârful muntelui măsurat după profesorul său Everest, care a obiectat deoarece numele său de familie nu putea fi scris în hindi și era dificil de pronunțat de native, notează ranker.com.

Cu toate acestea, argumentul său a eșuat și muntele i-a luat numele, deși cu o pronunție ușor diferită.

Astfel, cu un an înainte de moartea sa, numele său a fost dat de către Societatea Geografică Regală Vârfului XV, cel mai înalt vârf al lumii, deși Everest însuși era împotriva acestei practici, favorizând utilizarea denumirilor date de localnici.

Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8848 m deasupra nivelului mării. Se află în Munții Himalaya, la coordonatele 27°59’20.62″ N și 86°55’28.27″ E (coordonatele verificate pe Google Earth 26/11/06), pe granița dintre Nepal și Tibet (China).

În nepaleză numele muntelui este Sagarmāthā (Mama oceanului), iar în Tibet este cunoscut sub numele de Chomolungma (mama universului).

Guvernul Chinei a asfaltat un drum de 130 km din Ținutul Tingri până la Tabăra de Bază chineză pentru a face față numărului crescând de alpiniști de pe partea nordică a muntelui.

Acesta este cel mai înalt drum asfaltat din lume. Construcția a început la 18 iunie 2007 cu un cost de 19,7 milioane de dolari americani.

Flacăra olimpică din 2008 a ajuns pe Everest, urcând pe Pasul Nordic, în drum spre Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing. Un turn de comunicații China Telecom aflat lângă Tabăra de Bază furnizează comunicații până pe vârful muntelui.

Cea mai tânără persoană care a urcat vreodată pe Everest este americanul Jordan Romero, care a ajuns pe vârf în mai 2010 la vârsta de 13 ani. Recordul celor mai multe ascensiuni îl deține Apa Sherpa, care a urcat în mai 2010 pentru a douăzecea oară, aflăm de la wikipedia.

Cea mai rapidă ascensiune pe creasta de nord a fost realizată în 2007 de alpinistul austriac Christian Stangl, care a avut nevoie de 16 ore și 42 de minute pentru a parcurge cei 10 km de la Tabăra III până la vârf, depășind recordul de 17 ore al italianului Hans Kammerlander, record stabilit în 1996. Ambii au urcat singuri, fără tuburi de oxigen.

Cea mai rapidă ascensiune cu tuburi de oxigen pe creasta de sud a fost a șerpașului nepalez Pemba Dorjie în 2004, în 8 ore și 10 minute pentru traseul de 17 km.

Cea mai rapidă ascensiune fără tuburi de oxigen pe creasta de sud-est a fost realizată de francezul Marc Batard în 22 ore și 30 de minute în 1988.

Cel mai în vârstă alpinist care a ajuns pe Everest este Min Bahadur Sherchan, care a ajuns pe vârf la 25 mai 2008 la vârsta de 76 de ani.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii