Noutăți

Gdańsk – orașul polonez reconstruit din propria cenușă. Cum arată astăzi, după 70 de ani de muncă

Gdańsk este astăzi al șaselea oraș ca mărime din Polonia. Pe parcursul istoriei sale de peste 1000 de ani, localitatea a fost guvernată de polonezi, de germani, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, și de Ordinul Cavalerilor Teutoni, un grup de origine catolică format la sfârșitul secolului al XII-lea la Acra, în Palestina. Orașul a fost invadat în 1939 de către armatele lui Hitler, iar la sfârșitul anilor ’80 a fost locul de debut al căderii comunismului pentru polonezi.

Este, de asemenea, unul dintre cele mai frumoase orașe din Polonia, plin de monumente care dovedesc trecutul său glorios.

Gdańsk a fost distrus în proporție de 90% de către armata germană. Reconstrucția sa, exact după forma veche a orașului, dinaintea războiului, a durat mai mult de 70 de ani și continuă chiar și în zilele noastre. Însă efortul enorm depus de generațiile de polonezi la reclădirea unui simbol al lor este extraordinar.

Numele orașului provine de la râul Gdania, numele original al Motławei, care străbate orașul. Atât Gdania, cât și Gdańsk, probabil, au derivat din numele gotic al regiunii, care a fost Gothiscandza, dar această idee a fost pusă de mai multe ori sub semnul întrebării. Ca și alte orașe din Europa Centrală, Gdańsk a avut multe denumiri în cursul istoriei sale…

ssss bbbnn  egek ewgwgw aey58  hrjrk ghjk fefwgh egwgh fwfwf 1778

 

sursa: boredpanda.com//

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii