Noutăți

“Fu-Gos”, baloanele de foc cu care japonezii au vrut să ardă din temelii America în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

În cel de-al Doilea Război Mondial s-au dezvolat tot felul de arme, unele ingenioase, altele de-a dreptul stupide precum rachetele ghidate de porumbei, dezvoltate de americani sau câinii antitanc cu explozibili dresați de sovietici. Însă nici japonezii nu s-au lăsat mai prejos și au vrut să impresioneze și să cucerească lumea cu niște baloane cu hidrogen echipate cu dispozitive de incendiere. Teoretic, ar fi fost capabile să traverseze Oceanul Pacific până în America de Nord, unde ar fi trebuit să provoace incendii de vegetație uriașe.

Începând cu luna noiembrie a anului 1944, Japonia a lansat peste 9.000 de dispozitive denumite “Fu-Gos” cu „dedicație” către Statelor Unite și Canada. Aceste baloane de foc, cum am fost numite de presa americană, ajungeau la aproximativ 70 de metri înălțime și aveau un diametru de 10 metri.

Japanese_fire_balloon_Moffett 342-FH-3B23428_(18160060525)

În primele luni ale anului 1945, americanii au început să observe primele baloane. Erau lansate de pe insula japoneză Honshu, fiind găsite după câteva câteva săptămâni de zbor în mai multe state din America, inclusiv Alaska, Washington, Oregon, California, Arizona, Idaho, Montana, Utah, Wyoming, Colorado, Texas, Kansas, Nebraska, Dakota de Sud, Dakota de Nord, Michigan și Iowa. Unele au fost de asemenea observate și în Canada sau Mexic.

Însă calculele japonezilor nu prea s-au potrivit. Dintre cele 9.000 de baloane lansate, oficialii militari japonezi estimează că aproximativ 10% ar fi ajuns în America. Aproximativ 342 de baloane au fost găsite sau văzute în America de Nord, iar rezultatul a fost de doar șase persoane ucise și câteva daune materiale minore create infrastructurii.

În ciuda ineficienței baloanelor, autoritățile americane erau îngrijorate. Capacitatea lor de a declanșa incendii nu a putut fi negată și a existat și un efect psihologic asupra poporului american. Mai important, aceștia știau că japonezii lucrau la dezvoltarea armelor biologice și că un balon care purta astfel de încărcături ar putea provoca daune majore. Pentru a ajuta la evitarea panicii, oamenii care au găsit baloanele și le-au raportat autorităților au fost nevoiți să jure că păstrează secretul.

mikesh_balloon_bomb Ballast_w_wires_NARA

 

sursa: http://www.todayifoundout.com/index.php/2014/05/japans-succesful-secret-weapon-balloons/

sursa: http://www.ww2pacific.com/fugos.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on “Fu-Gos”, baloanele de foc cu care japonezii au vrut să ardă din temelii America în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

  1. Arme biologice…da!Bomba cu purici folosita cu un oarecare succes in Manciuria.Niste conteinere care crapau a impactul cu solul eliberind sobolani infestati cu purici purtatori ai ciumei bubonice.Preludiul razboiului care urma sa vina.:))

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii