AIM radionica curs online

Noutăți

Fosile provenite de la o CREATURĂ COLOSALĂ, de mărimea unei balene albastre, descoperite în Anglia

În Anglia, la Lilstock, au fost descoperite rămășițele unei gigantice reptile acvatice, care a viețuit cu 205 milioane de ani în urmă. Este vorba despre un formidabil ihtiozaur, care avea o lungime de peste 25 de metri. În prezent, un singur animal poate atinge asemenea dimensiuni: balena albastră.

Noua descoperire ar putea pune sub semnul întrebării statutul balenei albastre (Balaenoptera musculus) – considerată în prezent cea mai mare specie de animal care a trăit vreodată pe Terra. Având în vedere mărimea calculată a ihtiozaurului ce a viețuit în urmă cu 205 milioane de ani, e posibil ca alți indivizi aparținând acestei specii dispărute să fi avut dimensiuni care să le fi depășit pe cele ale balenelor albastre. maxilar

Fosile de ihtiozaur au fost descoperite pretutindeni, în lume, într-o varietate de dimensiuni. În intervalul cuprins între Triasicul timpuriu și Cretacicul târziu, aceste fascinante creaturi, asemănătoare ca formă a corpului cu actualii delfini, stăpâneau mările. Erau prădători redutabili, aflându-se în fruntea lanțului trofic.

Craniul unei balene albastre

Craniul unei balene albastre

Balena albastra

Balena albastra

Străvechile fosile au fost descoperite pe plajă, într-o zonă aflată la 80 km sud de Bristol. Pe baza maxilarului, oamenii de știință au putut stabili modul în care trebuie să fi arătat puternicul animal acvatic, estimând și dimensiunile sale. Inițial, descoperitorii oaselor de ihtiozaur au crezut că au în față bucăți de rocă, însă atenția le-a fost atrasă de forma neobișnuită a acestora.

Ulterior, fosilele au fost comparate cu resturile rămase de la un alt ihtiozaur, descoperit în Canada. A reieșit că exemplarul din Anglia era mai mare cu 25%, având aproximativ 25,9 metri. În Marea Britanie au mai fost descoperite fosile de ihtiozaur în Aust, aproape de Bristol, la jumătatea secolului XIX. Inițial, s-a crezut că ele ar fi aparținut unei specii de dinozaur, cum ar fi stegozaurul.

ihtiozaur

Rămășițele ihtiozaurilor de la Aust au fost comparate cu acelea ale ihtiozaurului recent descoperit. Rezultatele calculelor efectuate i-au uimit pe specialiști, care au constatat că se află înaintea fosilelor celei mai mari creaturi străvechi, dintre cele descoperite pe teritoriul britanic.

Viitoarele descoperiri ar putea conduce la concluzia că, în trecutul îndepărtat, au existat ihtiozauri care puteau depăși balenele albastre, din punct de vedere al dimensiunilor, fiind cele mai mari animale care au trăit, vreodată, pe Pământ.

fragmente

ihtiozaurul gigant

Surse: www.popularmechanics.com, www.sciencealert.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii