Cunoaste lumea

Noutăți

Fosile de RINOCER vechi de 7 milioane de ani, descoperite în județul Vaslui

  •  
  •  
  •  

Pe teritoriul țării noastre au trăit și rinocerii acum mult timp. Studenții de la Departamentul de Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, aflați în practică alături de un profesor al Universității Harvard (SUA), au descoperit resturi fosile de rinoceri.

Potrivit reprezentanților universității ieșene, studenții au participat în perioada 20 — 23 iunie 2017 la o practică de specialitate în paleontologie alături de profesorul Jay Kelley, de la Universitatea din Harvard, în județul Vaslui, pe raza localităților Pogana și Gherghești. Situl fosilifer de la Pogana (vechime Miocenul superior — aproximativ 7 milioane de ani) a atras atenția specialiștilor de la UAIC din Iași, pe parcursul ultimilor 5 ani, datorită identificării în sedimentele de aici a peste 300 de fragmente fosile.

dbdea79c5c51f94cf0a3daf491588e9f

fosile-rinoceri-600

O parte din materialul fosil identificat în ultimii ani a constituit baza unor lucrări de doctorat la Departamentul de Geologie. În timpul săpăturilor paleontologice în cariera de la Pogana, studenții au putut învăța metodele de săpare pentru identificarea și colectarea fosilelor in situ dar și metodele de restaurare a fosilelor. Timp de două zile, studenții au reușit să identifice în nisipurile carierei de la Pogana o serie de dinți inferiori și superiori de rinoceri genul Chilotherium, dinți de cai tridactili genul Hipparion, fragmente postcraniene de antilope și gazele, dar și fragmente din carapacea unor țestoase genul Testudo.

De asemenea, alături de profesorul american Jay Kelley, studenții au vizitat și situl de la Gherghești de unde în anul 2015 colegii lor, alături de profesori de la Departamentul de Geologie al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, au identificat elemente fosile ale unui schelet parțial de elefant aparținând speciei Deinotherium proavum (8 milioane de ani vechime), care este asemănător cu cel expus la Muzeul „Grigore Antipa” din București.

Jay Kelley este prof. dr. cercetător la Universitatea Harvard și cercetător asociat al Institutului Smithsonian din Washington, iar domeniul său de interes îl reprezintă paleobiologia și paleogeografia gorilelor fosile din Miocenul Superior din Eurasia. Are articole publicate în reviste ca Nature, Science și Journal of Human Evolution. Activitatea studenților Departamentului de Geologie, sub coordonarea asist. univ. dr. Bogdan Gabriel Rățoi, a fost realizată cu sprijinul Consiliului local Bârlad și al Departamentului de Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Aceste descoperiri sunt foarte importante pentru cunoașterea florei și faunei care s-a dezvoltat de-a lungul erelor geologice pe teritoriul țării noastre. Fosilele de 7 milioane de ani vechime vor intra într-un proces de cercetare, conservare și restaurare, urmând apoi să fie expuse.

Conf. univ. dr. George V Grigore

rinocer-465x390


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

5 Comments on Fosile de RINOCER vechi de 7 milioane de ani, descoperite în județul Vaslui

  1. Aceste animale traiesc in zone mai calde.Faptul ca au descoperit oase de rinoceri pe teritoriul tarii,precum si de elefanti,asta arata ca odata ar fi fost o clima tropicala la noi.

  2. Erau rinoceri(si elefanti) lanosi, deci adaptati la frig, se vede si in imagini.

    • Imaginile in care se vede ca erau blanosi sunt facute de un ilustrator.

      In cariera au descoperit imagini sau fragmente de oase?

      • Elefantii si rinocerii lanosi nu sunt inventia unor desenatori, caci s-au gasit resturi cu blana cu tot(nu stiu daca si in Romania). Raspunsul meu se referea la afirmatia ca elefantii si rinocerii ar fi specifici numai zonelor calde.

  3. Acum, aproximativ, 4700 de ani, teritoriul tarisoarei noastre se afla pe o latitudine mai mica si anume pe undeva pe la 32-33 de grade.

    A! Desigur ca eu nu ma pot bate, in credibilitate, cu domnul profesor de la Harvard,.. de paleontologie, sau cum scrie acolo… Paleobiologie…

    Ia uitati aici!
    „Jay Kelley este prof. dr. cercetător la Universitatea Harvard și cercetător asociat al Institutului Smithsonian din Washington…”

    De retinut, dragi copii!..
    este cercetător asociat al Institutului Smithsonian din Washington.

    Repet: este cercetător asociat al Institutului Smithsonian din Washington.

    Incaodata: este cercetător asociat al Institutului Smithsonian din Washington.

    PS.
    Stiti cati bani castiga un cercetator asociat al Institutului Smithsonian din Washington?…

    🙂 nici eu nu stiu… dar, bai cititorule,
    cu siguranta, dom’ profesor asta, cu banii pe care ii castiga pe o luna de la Institutul Smithsonian, te poate cumpara, pe tine si pe tot neamul tau, cu tot pamantul vostru de sub picioare, maine dimineata.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii