Noutăți

Forme de viață extraterestră ar putea exista în… ȘAPTE LOCURI din sistemul nostru solar. Care sunt acestea?

Publicarea unor dovezi certe că nu suntem singuri în Univers i-ar bucura enorm, pe foarte mulți dintre noi. Seth Shostak, astronom la SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence Institute) ne dă speranțe și consideră că, în sistemul nostru solar, ar putea exista mai multe locuri în care ar putea fi prezente forme de viață. Care sunt acele corpuri cerești care i-ar putea găzdui pe extratereștri – indiferent sub ce formă? În primul rând trebuie spus că sunt mai numeroase locuri decât s-ar crede: nu mai puțin de șapte planete și sateliți naturali!

c

Mars

Marte

Shostak consideră că, mai înainte de a lua contact cu vreo specie inteligentă, evoluată, de făpturi extraterestre, vom descoperi primii „extratereștri”, sub formă bacteriană, chiar aici, în sistemul nostru solar. Prima planetă de pe lista celor ce ar putea adăposti forme de viață microbiană este, contrar multor așteptări, planeta Marte. La 30 de metri în subsolul planetei Marte ar putea exista apă sub formă lichidă, mediu în care ar putea supraviețui, de sute de milioane de ani și neștiute de nimeni, bacteriile „marțiene”.

d

Pe lista locurilor posibil ocupate de către ființe vii, urmează trei dintre lunile lui Jupiter. Sub suprafața satelitului Europa există oceane în care s-ar putea dezvolta forme de viață microbiană. Sub o crustă groasă de gheață ar putea exista forme de viață primitivă și pe Ganymede – cea mai mare lună din sistemul solar, mai ales că există, acolo, sisteme asemănătoare oceanelor Terrei. La rândul său, Callisto dispune atât de ocean, cât și de atmosferă.

Titan

Titan

Urmează două luni ale lui Saturn, pe care le cunoaștem bine mulțumită sondei Cassini, a cărei misiune s-a încheiat nu demult. Titan dispune de lacuri, mări și râuri ce conțin gaz metan sub formă lichidă iar Enceladus dispune de gheizere care aruncă în spațiu, la înălțimi de zeci de kilometri, bucăți de gheață imense. Enceladus ne-ar putea oferi surprize majore, în ceea ce privește prezența vieții, în mările sale. Pe Enceladus există energie calorică, substanțe organice și apă, toate necesare vieții.

Enceladus

Enceladus

Un alt loc în care ar putea exista viață extraterestră este… Pluto. „Sub suprafața lui Pluto ar putea exista pungi de apă” și „orice loc în care există apă, lichidă sau nu, poate fi prielnic pentru formele de viață microbiană”, susține Shostak. Cine știe, s-ar putea ca „plutonienii” să se dovedească, chiar, mai avansați decât marțienii!

Interesant este răspunsul oferit de către Seth Shostak la întrebarea: vom descoperi vreodată forme de viață extraterestre înzestrate cu inteligență? Astronomul de la SETI a afirmat că, în opinia sa, acest lucru s-ar putea întâmpla în… următoarele două decenii. Optimist răspuns (întemeiat, desigur, pe calculele matematice care indică existența, în Univers, a unor miliarde de planete potențial prielnice vieții)!

b

 

d

a

Sursa: www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii