Noutăți

Formațiune misterioasă, vizibilă pe radarele meteorologilor americani. Din ce era format bizarul și uriașul „nor” detectat?

De curând, în primele zile ale lui octombrie, meteorologii americani de la National Weather Service au observat, pe ecranul radarului, o formațiune ciudată care se deplasa pe deasupra Denver-ului și a comitatelor învecinate. Au crezut, inițial, că enigmatica formațiune reprezintă un stol de păsări. Însă dimensiunile masei de „obiecte zburătoare neidentificate” și „amprenta radar” cu o lățime de 70 de mile (!!!) i-au făcut să-și dea seama că este vorba despre cu totul altceva. Însă nu reușeau să înțeleagă, doar cu ajutorul radarului, ce ar putea fi.

Răspunsul a venit dintr-o direcție neașteptată. De la utilizatorii rețelelor de social-media, în urma prezentării imaginilor însoțite de semnele de întrebare de rigoare. Uriașa formațiune, de forma unui nor, a cărei deplasare a fost observată pe radar de către specialiștii de la National Weather Service era alcătuită din… milioane de fluturi, aflați în plină migrație. Ce-i drept, nu se întâmplă prea des ca fluturii să fie detectați cu radarul, de către serviciile meteorologice!

Vanessa cardui

Formatiune misterioasa

Toți acești fluturi, care zburau deasupra comitatului Denver (SUA) și pe care operatorii radarelor și meteorologii americani i-au considerat, inițial, a fi un uriaș stol de păsări, aparțineau speciei Vanessa cardui (genul Vanessa). Aripile acestor frumoase insecte sunt colorate în negru și portocaliu. La schimbarea sezonului, acestea migrează de la nord către sud, în căutarea unor zone cu temperaturi mai prietenoase. An de an, fluturii Vanessa se deplasează din SUA către nordul Mexicului. Însă în acest an, „migratorii” au depășit orice record, ajungând să acopere o zonă de aproximativ 70 de mile lățime, „norul” de fluturi fiind detectabil cu ajutorul radarelor meteorologice. Dacă fluturii Vanessa cardui se deplasează, în Lumea Nouă, din SUA către Mexic, cei de peste ocean părăsesc Europa, odată cu venirea toamnei, pentru a lua calea Africii de nord. Acești fluturi sunt prezenți pe toate continentele, excepție făcând Antarctica și America de Sud, aflându-se printre cele mai răspândite specii de fluturi din lume.

Fluturii Vanessa pot fi observați în aproape orice zonă temperată, dar și în zonele montane de la tropice. Obișnuiesc să migreze asemenea păsărilor, toamna și primăvara. În fiecare an, ei își iau zborul, în perioada mai-iunie, pornind din Africa de Nord și ajungând în Marea Britanie ori mai departe. Desigur, drumul de întoarcere nu îl mai fac, la venirea toamnei, aceiași indivizi ca în primăvară, ci doar urmașii lor. Completarea unui circuit migratoriu de 14.000 de km Africa – Cercul Polar Arctic se realizează în șase generații succesive de fluturi. Indivizii din specia Vanessa cardui  se deplasează la mare înălțime, în migrația lor de toamnă, astfel explicându-se faptul că marile grupuri formate nu sunt văzute de către oameni, în deplasarea lor către miazăzi, decât cu ajutorul radarelor.

Fluturi

fluture

Surse: wikipedia.org, inhabitat.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Formațiune misterioasă, vizibilă pe radarele meteorologilor americani. Din ce era format bizarul și uriașul „nor” detectat?

  1. Si in Europa este un loc unde se aduna fluturii ! – in insula Rodos din Grecia . Aici pe ” Valea fluturilor ” se aduna fluturi atrasi de un arbore : arborele de ambra – liquidambar orientalis , un foios cu miros de rasinoase – ambra vegetala . Rasina acestui arbore este folosita impreuna cu alte 39 ingrediente la pregatirea Sfantului si Marelui Mir !! – fiind unul din ” aromatele antichitatii ” . Copacul se intalneste si in Turcia – sud – vest – zona Marmaris , aproape de Rodos . La noi , aceasta varietate nu rezista . In schimb se cultiva ca arbore ornamental , varietatea americana = liquidambar styraciflua – arborele crocodil . ( vezi : butterfly valley rhodes ).

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii