Noutăți

Floarea cea mai mică din lume este produsă de către o plantă acvatică extrem de bogată în proteine! Cât de mică este și ce proprietăți speciale are?

Cea mai mică floare din lume este produsă de către o plantă ce aparține genului Wolffia. Din acest gen fac parte unsprezece specii de plante care se dezvoltă la suprafața apelor și al căror aspect aduce puțin cu granulele de mălai. Plantele acestea au și un nume românesc. La țară li se spune, generic, „lintiță” și constituie o hrană pe care rațele o consumă cu plăcere. În engleză poartă denumirea de „duckweed” (duck=rață; weed=bălărie) sau „watermeal”. Lintiță li se spune și plantelor din genul Lemna. De fapt, acestea din urmă sunt cele mai îndreptățite să poarte numele de „lintiță”. Ambele genuri fac parte din familia Lemnaceae și pot crește laolaltă, în apa stagnantă a lacurilor și bălților.

w1

Micuțele plante plutesc pe suprafața apelor stătătoare. Pot fi observate și în apele curgătoare, însă acolo cresc doar cu condiția ca scurgerea apei prin albie să nu fie prea iute. De aceea, aceste mini-plante dotate cu mini-flori sunt prezente mai cu seamă în pârâurile leneșe, din zonele de câmpie. Nimic din aspectul lor nu îți dă de bănuit că este vorba despre niște plante evoluate, producătorare de fructe și flori.

De obicei, sunt confundate cu algele. Florile sunt atât de mici, încât ochiul uman n-are puterea de a le distinge. Culoarea plăntuțelor este galben-verzuie. Floarea este prezentă într-o depresiune situată în partea de sus plantei și are doar o stamină și un pistil. Majoritatea speciilor ce aparțin acestui gen pot fi găsite pe mai multe continente.

w

În stare uscată, plantele din genul Wolffia au un conținut excepțional de proteine. Conțin 40% proteine, la fel ca boabele de soia. Unele popoare din Asia, cum ar fi tailandezii, foloseau speciile Wolffia în alimentație, în trecut. La un asemenea conținut de protide, plantele uscate rivalizează cu concentratele proteice. Aceste specii pot fi crescute cu ușurință în apele stătătoare calde.

w2

Reprezintă una dintre posibilele surse de nutrienți ieftini ale viitorului și se cultivă mai lesne decât porumbul sau soia. Poate, pe viitor soia modificată genetic are să fie înlocuită cu alge și cu plante din genul Wolffia, în industria alimentară sau zootehnie. Posedă și remarcabila capacitate de a neutraliza o serie de poluanți (azotați) din apele lacurilor.

Wolffia globosa  are o floare ce măsoară abia 0,1 mm în diametru. E cea mai mică floare din lume. Nu-s cele mai recomandabile flori pentru realizarea unui buchet destinat persoanei iubite, dar au calitățile lor, după cum s-a văzut.

wt

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse informatii: wikipedia.org, fundatiasnagov.ro

Imagini: www.mobot.org, fairdinkumseeds.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii