Noutăți

Fascinanta exo-planetă unde un an durează doar 19,5 zile. Este una dintre cele mai importante descoperiri astronomice din acest an

În fiecare început de an ne facem planuri, doar avem 365 sau 366 de zile în care să le punem în practică și să le ducem la bun sfârșit. Însă, ce ne-am face oare dacă am locui pe EPIC 211945201b, o exoplanetă aflată la 600 de ani-lumină distanță de noi, și unde un an durează doar 19,5 zile? Planeta a fost numită EPIC 211945201b sau K2-236b și are o masă de aproximativ 27 de ori mai mare decât cea a Terrei. Descoperirea a fost făcută de mai mulți astronomi indieni, ceea ce plasează această țară cu ambiții mari în explorarea spațiului într-un cerc restrâns de state care se pot mândri cu faptul că cercetătorii lor au descoperit planete în afara Sistemului nostru Solar.

Echipa care a făcut descoperirea a fost condusă de Abhijit Chakraborty de la Physical Research Laboratory, Ahmedabad. Oamenii de știință au lucrat un an și jumatate la Observatorul Gurushikhar de pe muntele Abu din India, observând modificările luminii emise de Steaua în jurul căreia se deplasează exo-planeta. Aceste corpuri cerești nu mai sunt atât de rare, având în vedere că omenirea a descoperit până în prezent 3.786 de exo-planete, cele mai multe, 2.600, găsite de telescopul spațial al celor de la NASA, Kepler.

EPIC 211945201b orbitează o stea asemănătoare Soarelui nostru, însă este de 7 ori mai aproape de aceasta decât planeta noastră de Soare. Tocmai această apropiere face ca pe planetă să se atingă temperaturi și de 600 de grade Celsius. De asemenea exo-planeta are un diametru de 6 ori mai mare decât Terra.

Foarte important, această descoperire ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă modul în care aceste tipuri de planete se formează atât de aproape de stelele în jurul cărora orbitează.

Dincolo de aceasta, arată faptul că India are acum tehnologia și expertiza pentru a confirma exo- planete pe cont propriu. Evident, când vine vorba de spațiu, nu contează cine face cercetările. Dar având mai multe minți și telescoape care caută răspunsuri și primele semne de viață extraterestră sau chiar viitoarele locuințe pentru omenire nu este niciodată un lucru rău. Cercetarea a fost publicată în Jurnalul Astronomic și o puteți citi în întregime pe arXiv.org.

sursa: https://www.sciencealert.com/india-discovers-amazing-planet-year-lasts-19-5-days-600-lightyears

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii