AIM radionica curs online

Noutăți

Fascinant: Albinele au capacitatea de a înțelege conceptul de “zero”

Faptul că nimicul poate fi considerat ca fiind ceva, ca ideea de zero poate avea o reprezentare reprezintă un privilegiu al inteligenței. În afară de oameni, maimuțe și câteva tipuri de păsări, și albinele par a avea această capacitate selectă de a înțelege conceptul nimicului și chiar de a… număra până la patru. Pentru a fi clar, zero este un termen complicat. Din punct de vedere matematic, recunoașterea unei valori a numărului zero a revoluționat modul în care măsurăm și modelăm universul. Imaginați-vă faptul că grecii antici nu recunoșteau zero ca fiind o cifră.

Primele documentări are lui zero vin din India și sunt vechi de circa 4.500 de ani. Utilizând un sistem zecimal de măsuri și greutăți, cu submultiplii fracționari de tipul 1/2, 1/5, 1/10, 1/20, 1/50, 1/100, … , indienii antici au ajuns să definească o “minusculă” dimensiune liniară, o lungime egală aproximativ cu 1,704 mm, lungime pe care au denumit-o sunya, adică gol sau nimic.

Acum, pentru a determina dacă albinele înțeleg importanța lui zero, biologul Scarlett Howard de la Universitatea din Melbourne, împreună cu colegii săi, au antrenat insectele pentru a face diferența între două numere. Aceștia au creat platforme cu mai multe obiecte, de la unu la patru. Pe una dintre platforme, unde erau așezate patru obiecte, albinele primeau o soluție de sucroză dulce, iar pe cealaltă, cu doar trei obiecte, o soluție de chinină cu un gust foarte rău.

Această abordare le-a făcut pe albine să recunoască în scurt timp diferența dintre cele două platforme, „numărând” obiectele. În 80% din cazuri acestea au ajuns pe platforma cu sucroză dulce. Într-un al doilea experiment, alte albine au fost antrenate în același mod, dar de data aceasta insectele au trebuit să aleagă să aterizeze pe o platformă cu zero obiecte sau pe una care avea între unu și șase obiecte. Acestea au ales în mod constant platforma cu zero obiecte, unde primeau sucroza dulce. Platformele au fost așezate în diferite poziții și curățate sistematic pentru ca albinele să nu se orienteze după poziție sau alte elemente, ci doar după numărul de obiecte de pe o platformă.

În acest fel s-a ajuns la concluzia că pot număra până la patru și pot avea cunoștințe despre zero. În momentul în care au avut de ales într-o o platformă cu 5 sau 6 elemente și cea de zero, nu au mai fost capabile să facă o alegere.

Această abilitate simplă de a distinge chiar și cantități mici nu este răspândită în afara unor primate și a unor specii de păsări. Pe lângă acestea, sepiile sunt cunoscute ca fiind capabile să recunoască sume distincte de până la cinci, însă printre insecte această abilitate simplă de numărare face ca albinele să fie unice.

sursa: http://www.sciencealert.com/we-can-now-add-bees-to-the-list-of-animals-that-can-count-to-zero

sursa: https://www.newscientist.com/article/2142884-bees-are-first-insects-shown-to-understand-the-concept-of-zero/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii