Noutăți

EXCEPȚIONAL: Vlaherne – Pe urmele valahilor din Bizanţ. O poveste care începe ACUM 1.600 de ani…

“În anul 450 după Christos, o mare colonie de proto-români originari din Dobrogea de azi (numiţi „vlahi” de popoarele germanice invadatoare ale începutului Mileniului Marilor Migraţii) s-a stabilit lângă zidurile Constantinopolului. Erau conduşi de ducele lor legendar numit Blachernos. Aşezarea lor s-a numit încă de la bun început Vlacherne, celebrul cartier al Bizanţului, pe care împăratul Heraclius cel mare îl va încorpora Cetăţii în anul 627.

Timp de o mie de ani, colonia valahilor din Constantinopol va evolua odată cu Imperiul Bizantin şi se va prăbuşi odată cu acesta. Aici se va edifica în timp fabulosul palat imperial cu acelaşi nume. Echipa TVR porneşte în lungul şi în latul Peninsulei Balcanice într-un seducător periplu istoric prin locurile-cheie care au marcat istoria etniei vlahilor sud-dunăreni ce aveau Constantinopolul ca Axis Mundi, dar cu care, adeseori, s-au aflat în teribile conflicte.

Iniţiatorul şi autorul proiectului care va conţine în final trei părţi este regizorul Tudor Chirilă, un pasionat de istoria românilor sud–dunăreni. Timp de peste zece ani a încercat să realizeze aceste peripluri pe meleaguri locuite în vechime de populaţii române. Cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, cele două filme au putut fi realizate începând cu anul 2013. Cea de-a treia parte a proiectatei trilogii – Cercul valah de sud –  este în pregătire.

TVR 1 prezintă singurele documentare de lung metraj realizate până în prezent despre românitatea sud-dunăreană: Maurovlahica – Recviem pentru o etnie dispărută  şi Vlacherne – pe urmele valahilor din Bizanţ. Filmele sunt realizate de TVR în parteneriat cu Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din MAE.”(Sursa: TVR) Vezi video mai jos:

Prima parte:

Partea a doua:

Partea a treia:


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

5 Comments on EXCEPȚIONAL: Vlaherne – Pe urmele valahilor din Bizanţ. O poveste care începe ACUM 1.600 de ani…

 1. Da intradevar , interesant.Se mai poate observa si alt ceva foarte important. Mentiunile din documentele istorice ca in timp ce populatial vlaha se indeletnicea mai tot timpul cu mercenariatul pe la case straine alti isi faceau inventarul in fiecare catun din acea zona ,cam citi erau ei la numar,si se dau si cifre exacte.Sa fie oare adevarat ca erau asa de multi in fiecare satuc.Sau cineva a facut un pustiu de bine si a facut adaugiri la documentele si scrierile din acea vreme probabil pentru a justifica ceva.Se zice ca “invingatori scriu istoria” si cum acestia sint invingatori mai tot timpul din culise in ultimi 2-3000 de ani cam peste tot ma apuca fiori la ce ne asteapta.

 2. Am urmarit din nou acest documentar si am anlizat.Dupa parerea mea a existat ceva in umbra care a ,sa zicem,organizat sau influentat masiv distrugerea comerciantilor autohtoni majoritari la unele produse de baza si alte indeledniciri, ca in cele din urma usor usor,au inlocuit majoritattea acestor comerciantivalahi din regiune.
  Si in final sa se ajunga la intrarea in posesie a intregi activitati comerciale din regiune,VENETIENI->FENETIENI(FENOHEBREW)-FENICIENI-HEBREW(HE-BE-RU=IMIGRANT TRECIND ILEGAL IN EGYPT SI MAI APOI IN TOATE STATELE ANTICE)->HYKOKS(POPOR DE PIRATI DIN VECHEA DELTA A NILULUI,INAINTE DE EXPLOZIA VULCANULUI SAN TORINI)
  De mentionat doar przenta lor “pasnica” si tacuta neactivi si nevinovati. Neinplicati in mai nimic, nici in razboaie,nici in “caraule”, nici in taxe si impozite,dar prezenti cu sutele in fiecare catun.PACAT DE ACEASTA REGIUNE SI DE POPORUL EI, SAU LASAT DUSI DE NAS DE CATRE “INVINGATORI”.PACAT DE SINGELE SACRIFICAT SI DE EFORTURILE CARE AU DUS LA CONSTRUIREA ACESTORI ORASE SI SOCIETATI DE LA ACEEA VREME.PACAT,PACAT,PACAT.MA MIR CUM AU MAI REUSIT SA SUPRAVIETUIASCA.
  ADICA-BANCHERI-NEGUSTORI BANCHERI,NEGUTATORI MARI MEDITERANE,

 3. Noi cei ce ne numin si suntem numiti astazi români suntem fii ai lui Gheter cel biblic. Ai lui Gheter fiul lui Aram fiul lui Sem. Suntem fii ai lui Sem pe ramura Aram.

  Noi suntem adevaratii semiti, am ramas adevaratii semiti, iar ce se intampla astazi impotriva noastra ca popor abia asta se cheama antisemitism. Acesta este adevaratul antisemitism. De aceea spuneam, la un momentdat, ca Marx este, paradoxal, marele antisemit atunci cand spunea ca poporul român este cel mai reactionar popor din lume si de aia trebuie distrus. Vedeti cum sunt lucrurile intoarse pe dos?

  Istoria Europei este de fapt povestea conflictului dintre fii lui Nimrod si cei ai lui Gheter.

  Cea mai editata carte din lume si din toate timpurile costa doar 50 de lei si este tiparita in conditii grafice impecabile si in romaneste si se numeste… Biblia. Credeti-ma, este o carte care trebuie citita, dincolo de orice.

 4. Vreti un pic de ilustratie? Ok.
  Mergeti la Roma, fie la propriu fie pe google earth si asezati-va in buricul ei! Nu, nu la Vatican, ci pe Colina Capitolina, mai precis in capatul ei nordic, adica fix in fata la “Altare della Patria”. Bun. Acum intoarceti capul spre stanga! Ce vedeti? Nu-i asa ca vedeti Columna lui Traian? Ei bine, sunteti fix in locul din Europa unde conflictul, dupa cum spuneam mai sus, dintre Gheter si Nimrod este ilustrat.

  E cam ermetic ce zic? Eh! Asta e. D-aia e frumoasa viata.

  PS
  Altare della Patria este mai mult decat ceea ce pare.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii