Noutăți

Eveniment: Sacrul şi profanul în filmele lui Tarkovsky

Facultatea de Filosofie a Universității din Bucurețti, invită publicul, joi, 29 octombrie, începând cu ora 18:00, la o Seară de Film.

Evenimentul îşi propune să aducă în faţa publicului două filme de referinţă ale cinematografiei universale “Călăuza” şi “Nostalgia” în regia lui Andrei Tarkovski.

Intrarea la eveniment este  liberă.

Calauza este un film creștin, asemenea regizorului său, Andrei Tarkovsky. O călăuză conduce doi oameni spre o zonă interzisă, unde se află o cameră în care se împlinesc toate dorințele. Filmul este o parabolă despre natură umană și despre mântuire.

Nostalgia. Poetul rus Gorceacov împreună cu Eugenia, ghidul și translatoarea sa, călătoresc în Italia, cercetând viața unui compozitor rus din secolul XVIII. Într-o stațiune balneară din timpul antichității, Gorceacov îl întâlnește pe Domenico, un sociopat care și-a intemnițat familia într-un hambar pentru a o “scăpa de toate relele lumii”. Gorceacov vede un adevăr crud și adânc în ideile și comportamentul lui Domenico. Într-o serie de vise, nostalgia poetului pentru pământul său natal, dorul de soția sa, sentimentele sale ambivalente față de Eugenia și apropierea sa fața de Domenico se întrepătrund.

images-horz

Andrei Arsenievici Tarkovski s-a născut la 4 aprilie 1932, în Zavrajie, Regiunea Kostroma, Rusia sovietică și a decedat la 29 decembrie 1986, în Neuilly-sur-Seine, lângă Paris, Franța. A fost regizor, actor și scriitor rus. Este considerat unul dintre cei mai influenți cineaști ai erei sovietice și ai întregii istorii a cinematografiei. Este înmormântat la cimitirul ortodox din Sainte-Geneviève-des-Bois.

A jucat un rol de prim rang în dezvoltarea cinematografiei moderne, prin viziunea sa poetică și studiul asupra timpului în film (dezvoltat teoretic în cartea sa, Sculpting in Time). Născându-se și profesând într-un regim opresiv, Tarkovski s-a confruntat cu numeroase piedici de-a lungul carierei sale (care, de altfel, se limitează la 7 filme și câteva scurt-metraje – în 27 de ani). Cu toate că Tarkovski nu-și recunoaște intenția, câteva din filmele sale – Andrei Rubliov, Oglinda (film), Călăuza – conțin idei privite cu ostilitate de Uniunea Sovietică.

Andrei_TarkovskyAndrei Tarkovsky

surse: Facultatea de Filosofie a Universității din București, cinemagia.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii