Noutăți

Europa și Rusia pornesc din această săptămână o misiune spațială comună în încercarea de a descoperi viață pe Marte

Nici Europa și nici Rusia nu au înregistrat vreun succes notabil în explorarea planetei roșii, cel puțin până acum. Agenția Spațială Europeană (ESA) și agenția rusă Roscosmos speră ca printr-o misiune comună care începe fix în această săptămână, să deslușească din misterele planetei Marte.

Astfel, ieri, 14 martie, de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan a avut loc lansarea satelitului comun, Exomars 2016, care va avea ca principal scop analizarea prezentei gazelor în atmosfera planetei Marte, în special a metanului, gaz esențial în susținerea vieții.

Lansarea este crucială pentru că este una simbolică. Este foarte importantă din punct de vedere psihologic pentru colaborarea noastră“, susține Oleg Korablev de la Institutul de Cercetare Spațială din Moscova

Dacă misiunea decurge bine, cele două agenții spațiale doresc să trimită și un rover mult mai performant decât cele existe în prezent pe suprafața planetei. Echipamentul la care se lucrează deja în Marea Britanie se dorește a putea fi capabil să sape la adâncime mai mari de 1 metru în solul marțian. În prezent roverele trimise de NASA pot fora doar la adâncimi de doar 5-10 cm. Noua misiune ar urma să aibă loc în 2018 sau 2020, în funcție de fondurile alocate.

sursa: nature.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii