Noutăți

Ești bărbat? Poartă roșu și vei fi și mai masculin

Un nou studiu demonstrează că culoarea roșie îi face mai agresivi și mai dominanți pe bărbați, indiferent de rasă, educație sau nivelul intelectual al fiecăruia. Cercetătorii mai afirmă că există chiar anumite legături între purtatul unor haine de culoare roșie la anumite ocazii sociale și nevoia de impunere a bărbaților în astfel de evenimente sociale. Pentru a demonstra aceste descoperiri, oamenii de știință au apelat la ajutorul a 50 de bărbați și 50 de femei, voluntari cu toții. Tuturor indiferent de sex li s-a prezentat mai multe imagini de bărbați îmbărcați în tricouri de diferite culori. Surprinzător sau nu, subiecții bărbați i-au considerat pe ceilalți bărbați îmbrăcați în roșu ca fiind mai agresivi și mai dominanți decât bărbații cu tricouri albastre, albe sau gri. Spre deosebire de bărbații din experiment, femeile nu au avut aceeași percepție asupra celor îmbrăcați în roșu.

Conducătorul cercetărilor, Rob Barton, profesor de antropologie evoluționară în cadrul Universității din Durham, susține că la multe specii de animale, exhibarea culorii roșie semnifică un act de agresiune la adresa celorlalte exemplare. La fel și la bărbați există tendința de a se înroși la față atunci când aceștia sunt furioși, adaptare moștenită de la strămoșii noștri, cu sute de mii de ani în urmă.

Pe de altă parte, Diana Wiedemann, care a luat parte la experimente este de părere că la acest moment se recunoaște științific faptul că culoarea roșie provoacă efecte semnificative în creierul uman, iar acest fapt este înrădăcinat de mult în culturile noastre, având drept exemplu obișnuința oamenilor de afaceri de a purta cravate roșii, așa numitele ”cravate ale puterii” atunci când încheie o tranzacție importantă, sau folosirea luminii roșii ca semnal vizual de alertă în diverse aplicații curente, de la roșul de semafor, la roșul alarmelor poliției și salvării.

Spre deosebire de bărbați, mai multe cercetări anterioare au confirmat faptul că femeile obișnuiesc să se îmbrace cu mai multe obiecte vestimentare roșii, tocmai atunci când sunt la momentul ovulației, cu scopul precis de a atrage bărbații.


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa


Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii