Cunoaste lumea

Noutăți

„Este România cea mai frumoasă țară din Europa?”, se întreabă cei de la The Huffington Post. Și tot ei răspund: „S-ar putea să fie!”

  •  
  •  
  •  

Într-un inspirat articol, ce poate fi parcurs în cunoscuta publicație „The Huffington Post”, jurnalista Patti Morrow inventariază o (foarte mică) parte dintre frumusețile țării noastre, ajungând să se întrebe, pe bună dreptate (zicem noi), dacă nu cumva România este „cea mai frumoasă țară din Europa”. Oricât de mult ar fi călătorit prin lume și ar fi admirat minunățiile sale, un român nu poate formula un răspuns afirmativ la această întrebare fără a fi bănuit de subiectivism sau de naționalism. Răspunsul acestei întrebări a fost formulat, însă, fără vreo urmă de părtinire, de către „Huffington Post”: „s-ar putea să fie” (țara cea mai frumoasă)!

Atunci când tot mai mulți străini ajung să se refere la țara noastră în modul în care a făcut-o Patti Morrow, îți spui, ca român, că, fără îndoială, România se numără printre cele mai frumoase țări de pe continent. Jurnalista pasionată de călătorii și fotografie începe prin a face o scurtă incursiune în istoria mai recentă a României, cu succinte referiri la câștigarea independenței țării noastre față de Imperiul Otoman (1877) și la sfârșitul epocii Ceaușescu. Sigur că o descriere ceva mai amplă a câtorva momente din glorioasa istorie antică și medievală a neamului nostru ar fi completat de minune frumusețile descrise în „The Huffington Post”, unde au fost descrise obiective turistice din București, Sibiu, Saschiz, Sighișoara, Brașov, Biertan etc.

d

În București, ziarista americană a fost impresionată de „Casa Poporului” și centrul vechi, în vreme ce Sibiul, cu ale sale Piață Mică și Piață Mare, ori cu al său Pod al Miniciunilor este considerat nu doar unul dintre cele mai frumoase orașe din România, ci și din Europa. Sighișoara – unul dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa, precum și locul în care s-a născut Vlad Țepeș, este comparat, ca ambianță medievală, cu zonele vechi similare din Praga sau de la Viena. Tot într-o asociere cu personalitatea și viața lui Vlad Țepeș (1431-1476), este menționat Castelul Bran, construit în secolul XIII, cu al său aspect de poveste.

La capitolul cetăți, sunt pomenite Rupea și Râșnovul, iar Peleșul este descris drept primul castel european ce a fost electrificat și, totodată, a reprezentat gazda primei proiecții de film din România, în anul 1906. Transfăgărășanul a fost menționat împreună cu barajul Vidraru și lacul Bâlea, fără a fi omis nici faptul că cei de la Top Gear l-au numit „cel mai bun drum de condus” de pe mapamond. Fiind zugrăvite frumusețile principale ale României, nu au putut lipsi, dintr-un astfel de articol, nici maiestuoșii noștri Carpați.

12

Desigur, materialul recent publicat e departe de a fi unul complet iar frumusețile României nu pot fi nici măcar înșiruite pur și simplu, una după alta, într-un articol de dimensiunile celui publicat, deunăzi, în „The Huffington Post”. Însă important este faptul că toți cititorii publicației au avut o șansă de a afla mai multe despre minunatul tărâm pe care nouă, prin voia destinului, ne-a fost dat să viețuim.

a

c

Sursa informații: www.huffingtonpost.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii