Noutăți

Este aceasta sabia apostolului Petru, folosită pentru apărarea lui Iisus, în grădina Ghetsimani? O enigmă greu de elucidat!

În Polonia se află un artefact neobișnuit. Este vorba despre o sabie care ar putea fi chiar arma folosită de către Sf. Petru în episodul neo-testamentar în care acesta i-a tăiat urechea unui slujitor al marelui preot al evreilor. Respectivul episod coincide cu arestarea lui Iisus, care a avut loc în grădina Ghetsimani. Tăierea urechii slujitorului a fost urmată, după cum relatează Noul Testament (Evanghelia după Luca), de minunea vindecării urechii slujitorului de către Iisus – care a poruncit: „întoarce sabia ta la locul ei, că toți cei ce scot sabia, de sabie vor pieri”. Episodul arestării e relatat în toate evangheliile incluse în Noul Testament. Potrivit evangheliei lui Ioan, slujitorul căruia i s-a tăiat urechea se numea Malhus.

Neobișnuitul artefact – despre care s-a afirmat că ar fi chiar sabia folosită de către apostolul Petru pentru a-L apăra pe Iisus, se află în muzeul arhiepiscopiei Poznan și are o formă asemănătoare cu o macetă. Cronicarii și tradiția consemnează că misterioasa sabie a fost adusă în Poznan în anul 968, fiind un dar venit din partea Papei Ioan al XIII-lea și destinat episcopului Iordan (primul episcop al polonilor) sau Ducelui Mieszko I – care s-a botezat creștinește și în timpul căruia creștinismul a fost adoptat ca religie de stat. Darul a fost oferit în urma acestui important eveniment.

Un arhidiacon al catedralei din Poznan s-a referit la neobișnuita armă, în anul 1699, ca fiind sabia Sf. Petru, precizând că a fost adusă acolo de către episcopul Iordan. Vechea armă a fost păstrată în tezaurul catedralei și, din când în când, a fost expusă pentru a fi văzută de către popor.

sabia lui Petru

Grădina Ghetsimani

Grădina Ghetsimani, azi

Ani la rând, istoricii oficiali s-au referit la sabia de la Poznan mai mult ca la o copie a armei utilizate de către apostolul Petru pentru pedepsirea unuia dintre slujbașii care veniseră să-L aresteze pe Iisus, decât ca la sabia originală a Sf. Petru. S-a afirmat, chiar, că sabia ar fi fost confecționată în secolul X. Pe de altă parte, cercetările efectuate la muzeul militar al Poloniei sugerează că e posibil ca arma să fi fost confecționată în primul secol al erei noastre, la hotarele răsăritene ale Imperiului Roman. Dacă așa ar sta lucrurile, atunci ar putea fi chiar sabia pomenită în Noul Testament, pe care apostolul Petru a folosit-o pentru apărarea Lui Hristos, înainte de arestarea Sa.

arestarea

botezul lui Mieszko

Sabia are o lungime de 70,2 cm. Se pare că inițial a fost mai lungă cu 1-2 cm, însă vârful a fost distrus, parțial, de către rugină, de-a lungul secolelor, fiind sabia cu cea mai veche atestare documentară din Polonia. Lățimea sa maximă este de 9,4 cm. Sabia, destul de impresionantă ca aspect și dimensiuni, a fost confecționată dintr-o singură bucată de fier, la care s-a adăugat o mică gardă. Dacă a fost sau nu sabia apostolului Petru – primul de pe lista lungă a papilor de la Roma – este imposibil de stabilit cu certitudine, pe baza datelor disponibile în momentul de față. Oricum, este un artefact pe cât de interesant, pe atât de misterios!

sabia

tamaduirea slujitorului

sabia lui Petru

Surse: wikipedia.org, www.crestinortodox.ro, www.ancient-origins.net

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii