Cunoaste lumea

Noutăți

Enigmaticele structuri megalitice din Sardinia. Au fost construite cu milenii în urmă, de către o civilizație dispărută!

  •  
  •  
  •  

În Epoca Bronzului, dar și în Epoca Fierului, în insula Sardinia (Italia) au fost construite o serie de structuri megalitice, de către o misterioasă civilizație. În prezent, aceste construcții sunt cunoscute, în zonă, sub numele de nuraghe. Una dintre cele mai mari și mai impresionante structuri megalitice din Sardinia este numită Santu Antine.

Cele mai multe structuri de tip nuraghe pot fi observate în zonele nord-vestice, centrale și sudice ale insulei. Santu Antine, alături de celelalte structuri de piatră din insulă, a fost construită de către reprezentanții așa numitei civilizații Nuraghi, care stăpâneau pe acele meleaguri insulare cu milenii în urmă.

Nuradeo, Sardinia

Statuetă - civilizatia Nuraghi

Statuetă – civilizatia Nuraghi

În Sardinia, Santu Antine este un nume prin care este desemnat Sf. Constantin, marele împărat roman născut în 274 e.n., în provincia Moesia. Nu știm ce nume purta construcția la vremea ridicării sale și nici în ce condiții i-a fost atribuit numele împăratului Constantin I, care a trăit cu mult mai târziu, față de epoca construirii monumentului. Populația locală se referă la robusta și misterioasa construcție cu numele de „Sa Domu de su Re” – Casa Regelui. Interesant este că structurile megalitice din Sardinia nu dispun de fundații, fiind clădite din pietre așezate una peste alta. Pietrele nu se îmbină mereu perfect și totuși foarte multe construcții au rămas în picioare până astăzi. În Sardinia există mii de structuri de acest fel.

turnul central

Santu Antine - ruine

La fel ca și alte structuri de tipul nuraghe din Sardinia, „palatul” Santu Antine a fost clădit din blocuri masive de bazalt, rocă extrasă chiar de pe insulă. De la distanță, cea mai vizibilă porțiune a Casei Regelui este turnul său central, care atinge o înălțime de 16,5 metri. Inițial, construcția cuprindea trei turnuri, dintre care două au supraviețuit până azi. Ceea ce a mai rămas din cel de-al treilea turn este o doar terasă. Al treilea turn a fost cel mai vechi, spun arheologii, fiind construit în jurul secolului XVI î.e.n. De altfel, Casa Regelui a fost construită gradual, pe porțiuni, de-a lungul unor secole.

Turnurile sunt legate de către ziduri masive care, odinioară, formau un strașnic sistem de fortificații. În jurul monumentului Santu Antine, au fost descoperite și studiate rămășițele a ceea ce a fost o așezare specifică civilizației Nuraghi. Au fost identificate paisprezece locuințe de formă circulară, datate în secolul al XIII-lea î.Hr. În interiorul unora dintre structurile megalitice din Sardinia s-au găsit artefacte datează dintr-o perioadă mai târzie, din epoca romană, sugerând că au fost ocupate chiar și după ce civilizația Nuraghi a dispărut, din motive necunoscute.

Santu Antine

nuraghe

Dacă ar fi să ne avântăm pe teritoriul ipotezelor exotice, îndrăznețe, ar trebui amintit că există persoane care cred că Sardinia ar fi fost parte a legendarei Atlantide (scufundată, după estimările lui Platon, pe la 9500 î.e.n.) și că, în consecință, numeroasele structuri megalitice de pe insulă ar fi cu mult mai vechi decât vârsta care li se atribuie oficial.

În aceste neobișnuite construcții din Sardinia misterul e la el acasă!

galerie, Santu Antine

monument stravechi

monument nuraghe

Santu

nuraghe 2

Surse: www.ancient-origins.net, www.bootsnall.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii