Noutăți

Ei sunt oamenii care nu au noţiunea cifrelor matematice

Este vorba de populaţia care alcătuieşte un trib care trăieşte în imensitatea junglelor din Amazonia. Tribul Nambiquara sau Nambikwara, căci despre el este vorba, trăieşte de milenii în partea de sud-vest a Amazoniei braziliene. Din punct de vedere aministrativ, Nambikwara locuieşte în statele braziliene Rondonia şi Mato Groso. Tribul Nambikwara a intrat în contact cu europenii încă din anul 1770, însă contactele au fost accidentale până la începutul secolului 20, când mareşalul Candido Rondon a pătruns cu trupele armatei în teritoriile deţinute de aceşti amerinidieni pentru a extinde reţeaua telegrafică naţională.

Pe atunci trăiau circa 10.000 de amerindieni din acest trib. La scurt timp după contactele acestora cu brazilienii, etnicii Nambikwara au avut de suferit din cauza unor epidemii de variolă, astfel încât în anul 1930, mai trăiau doar 500 din ei. Celebrul Claude Levi Strauss, unul dintre părinţii antropologiei a efectuat mai multe studii de anvergură asupra acestei populaţii umane deosebit de interesante. Cercetările sale au fost apoi analizate de către filozoful francez Jaques Derrida.

Întregul trib Nambikwara nu cunoaşte niciun sistem de numărare, prin urmare, nu poate concepe nimic legat de matematică. Nici adunările, scăderile, înmulţirile şi împărţirile. Aceşti oameni au trăit atât de mult în sistemul social vânător-culegător, încât aici totul se consumă la comun, de la hrană, la arme şi alimente. Tribalii au totuşi un verb care să-i ajute să se descurce, traducerea aproximativă a acestuia este “sunt la fel”.


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Ei sunt oamenii care nu au noţiunea cifrelor matematice

  1. GEORGE TEODORESCU // 14 iulie 2015 at 23:18 // Răspunde

    NICI INDIENII CANADIENI (NATIVII) NU AU SISTEM DE NUMERATIE. AU ALFABET DAR NU AU CIFRE.

  2. cetățeanul tulburat // 29 iulie 2015 at 6:37 // Răspunde

    Păi dacă ăstia nu știu matematica simplă, să ne întoarcem la Thales…Pe el cine la învățat algebra, trigonometrie, geometrie?
    Mai cunoaște cineva vreun matematician care a trăit înaintea lui?!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii