Noutăți

După ani de proteste, un mic trib amerindian din Nevada a obținut închiderea unei uriașe termocentrale poluante. În plus, localnicii au participat la construirea unei centrale fotovoltaice!

O comunitate a indienilor Paiute din Nevada (SUA) a protestat ani de zile contra unei centrale electrice pe cărbune care se afla în imediata apropiere a teritoriului lor. Cu toată că sufereau cu toții din plin din cauza poluării generate prin arderea cărbunelui, niciunul nu era angajat al termocentralei și nici nu erau aprovizionați cu energia produsă acolo.

g

Printre membrii comunității de indieni erau foarte numeroși cei diagnosticați cu afecțiuni cronice ale aparatului respirator. Iar de afecțiunile lor nu era străină poluanta centrală pe cărbune. Fiind, însă, o comunitate mică, de doar 311 suflete, le era destul de greu să-și facă glasurile auzite.

c

Totuși, indienii au perseverat în a protesta și a trimite scrisori către autorități, în care cereau închiderea sau mutarea termocentralei, care aproviziona cu energie orașul Las Vegas. Pentru a-și apăra dreptul de a respira un aer curat, amerindienii s-au adresat instanței de judecată. Atunci când cetățenii din Las Vegas au aflat de lupta indienilor Paiute, mulți dintre ei le-au furnizat sprijin. Deși, inițial, au pierdut procesul, în urma unei modificari a legislației mediului indienii Paiute au avut, în cele din urmă, câștig de cauză. Astfel, poluanta centrală termoelectrică a fost închisă.

e

Pentru a fi ecologiști până la capăt, ambițioșii indieni au înlesnit realizarea unui proiect de construire a unei centrale fotovoltaice de 250 de megawați, pe teritoriul lor. Pe lângă chiria consistentă încasată de către comunitate, 155 dintre membrii acesteia au fost angajați la construirea parcului solar. La intrarea în exploatare a centralei, câțiva dintre membrii tribului au fost angajați definitiv, în calitate de tehnicieni. Iată ce înseamnă să îți aperi interesele, în relațiile cu coloșii economici.

a

De altfel, nu este prima oară când o comunitate mică, rurală, reușește să-și promoveze interesele, să-și revendice drepturile și să obțină câștig de cauză în raporturile cu autoritățile sau cu companiile gigant, care se pot arăta nepăsătoare față de sănătatea oamenilor și protecția mediului. Când se vor mobiliza și românii mai „cu talent” contra celor care le taie pădurile, le poluează aerul sau urmăresc, în continuare, să le exploateze resursele subsolului, fără a lăsa în urmă altceva decât mii și mii de tone de deșeuri periculoase?

b

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: inhabitat.com, www.sierraclub.org

Imagini: www.sierraclub.org, inhabitat.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii