Noutăți

Drona Poseidon, „arma apocaliptică“ submarină a Rusiei

Rusia este pregătită să desfășoare în zona Pacificului drone submarine cu tehnologie nucleară Poseidon, media ruse precizând că SUA sunt evident ținta principală a noilor armamente, dar Poseidon poate deveni o problemă și pentru China, ne informează România Liberă.

Potrivit TASS Newswire, sistemul de arme este în curs de testare subacvatică și două submarine ce transportă drona Poseidon vor fi integrate în Flota rusă a Pacificului, alte două urmând să se alăture Flotei de Nord. Președintele rus, Vladimir Putin, a dezvăluit dezvoltarea dronei în martie trecut, când a declarat că vehicule submarine fără echipaj pot transporta un cap nuclear de două megatone și sunt capabile să distrugă portavioane inamice și infrastructuri.

Deși se știe că rușii obișnuiesc să prezinte cu emfază materialul lor militar de tehnologie „de vârf”, analiștii occidentali sunt divizați și doresc să afle dacă noua dronă-torpilă constituie o amenințare asimetrică credibilă pentru mijloacele militare americane în Pacific sau în altă parte, scrie Asia Times.

Lyle Goldstein, cercetător la UE Naval War College, susține că acest sistem „reprezintă o amenințare importantă pentru forțele americane, Japonia și alți aliați, dar importanța strategică nu trebuie supraestimată”. Goldstein notează că sistemul nu a fost testat în nici un mod și persistă dubiile privind capacitățile sale. ”Par să existe riscuri evidente în utilizarea unei drone cu propulsie nucleară” și sunt numeroși experți care cred că Rusia nu va merge dincolo de planuri și de negocieri. Cercetătorul american nu vede desfășurarea dronelor Poseidon ca pe un eveniment important și consideră că sistemul a fost pus la punct în principal pentru rezolvarea problemei „apărării antirachetă”,  referindu-se la vastul scut antirachetă american. Astfel de „arme apocaliptice” ca această dronă submarină pot fi aparent ușor contracarate prin alte arme, cum este formidabilul arsenal american de rachete lansate de pe submarine.

De partea rusă, un expert a declarat că astfel de arme vor deschide calea unei noi curse a înarmării nucleare, adăugând și o nouă dimensiune. „Sistemul intră evident în categoria armelor strategice, dar nu este acoperit de nici un acord existent de control al armamentului, cum este noul tratat START din 2010.” Amplasarea dronei Poseidon va crea serioase dificultăți pentru viitoarele tentative de control al armamentului, în special în ce privește definirea, verificarea etc., ceea ce va slăbi acest tratat și va compromite perspectivele extensiei sale după 2021. (Citește continuarea aici: România Liberă)


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii