Noutăți

Dovada care arată că omul a fost dintotdeauna dreptaci

Oamenii de știință au descoperit cele mai vechi dovezi care indică faptul că omul și strămoșul său au fost dintotdeuna dreptaci. Mici marcaje care indică folosirea mâinii drepte pentru a se hrănii au fost descoperite pe un set de dinți vechi care ar fi aparținut unui primat tanzanian. Descoperirea, care are o vechime de 1,8 milioane de ani, a fost făcută pe un strămoș al omului din specia Homo labilis. Dinţii provin de la o fosilă numită OH-65, care a fost găsită într-un şanţ al unui pârâu în Olduvai Gorge, Tanzania, în anul 1995.

Această fosilă care include un maxilar intact şi o parte a feţei inferioare prezintă mici tăieturi pe suprafaţa dinţilor din faţă.

dovada

“Experimentele au demonstrat că aceste zgârieturi au fost cel mai probabil produse în momentul în care un instrument de piatră a fost utilizat pentru a procesa materialul cuprins între dinți, lăsând un semn permanent pe suprafața acestuia”, declară antropologul David Frayer de la Universitatea din Kansas.

Având în vedere coordonarea necesară pentru a manipula acest tip de instrument, în ciuda stângăciile ocazionale care a cauzat marcajele, cercetătorii spun că este evident că acest habilis special Homo era dreptaci.

În prezent se estimează că circa 10 – 12% din populaţia lumii preferă să folosească mâna stângă în diferitele lor activităţi, oamenii de știință studiind intens acest aspect diferit al omului pentru a-l înțelege cât mai bine. Cu toate că nu a existat nicio descoperire a unui set de gene aparte pentru stângaci, s-a demonstrat că există mai mulți membri care folosesc mâna stângă într-o familia a unei persoane stângace. Mai mult decât atât, cercetătorii au descoperit diferite legături în creier, care îi diferențiază pe stângaci de dreptaci.

sursa: sciencealert.com/

sursa: messagetoeagle.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii