Noutăți

Dorești să te bucuri de o viață lungă? Fă exerciții cu greutăți! Forța musculară este asociată cu longevitatea, spun oamenii de știință…

Când vine vorba despre longevitate, exercițiul fizic nu este singurul factor care contează. Dar el are un loc important în susținerea sănătății, alături de dietă, detoxifiere, gândirea pozitivă, odihnă etc. Oamenii de știință de la Universitatea din Michigan au constatat că persoanele care se bucură de o forță musculară peste medie au șanse mai mari să se bucure și de o viață lungă, comparativ cu persoanele slabe din punct de vedere muscular.

Specialiștii consideră că nu este niciodată prea târziu pentru a începe un program de exerciții cu greutăți. Se pot folosi gantere, haltere. Sau, la fel de bine, se poate recurge la exerciții cu greutatea corpului, cum ar fi flotările și tracțiunile. S-a constatat că nu masa musculară este cea asociată cu longevitatea, ci forța musculară superioară, situată peste medie.

Până acum, nu a fost descoperit vreun elixir al tinereții. Și nici rețeta perfectă anti-îmbătrânire. Inevitabil, fiecare dintre noi va trebui să se confrunte cu procesul de îmbătrânire. Totuși, exercițiile fizice, mai cu seamă cele în care sunt utilizate greutăți, au avantajul că încetinesc procesul de îmbătrânire a sistemului locomotor. Că mențin musculatura striată în bună stare. Astfel sunt evitate o mulțime de probleme, asociate cu înaintarea în vârstă.

O dietă adecvată, plus exercițiul fizic practicat periodic, determină un efect protector față de afecțiunile cardiovasculare, față de diabet și chiar față de afecțiunile maligne. „Păstrarea forței musculare de-a lungul vieții, mai ales la o vârstă înaintată, este extrem de importantă pentru asigurarea longevității și a unei vieți independente”, arată dr. Kate Duchowny, care are calitatea de autor al studiului.

În cadrul studiului la care facem referire a fost testată forța de strângere a mâinii, la un număr considerabil de subiecți (persoane vârstnice): nu mai puțin de 8300 de bărbați și femei. Aproape jumătate (46%) dintre persoanele examinate prezentau o strângere de mână „slabă”, lipsită de fermitate. A reieșit că persoanele cu o forță musculară diminuată prezintă un nivel de risc cu 50% mai mare de a înceta din viață prematur, comparativ cu indivizii mai puternici din punct de vedere fizic.

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii