Noutăți

Domul radioactiv din mijlocul Oceanului Pacific. Locul unde americanii au efectuat peste 40 de teste nucleare

De la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, Statele Unite au efectuat peste 1.000 de teste nucleare, atât în deșertul din Nevada cât și în Pacific. Atolul Enewetak este un atol mare de corali din Oceanul Pacific, și este unul dintre aceste locuri unde au fost efectuate testele. Înainte ca Enewetak să intre sub controlul Statelor Unite ca parte a teritoriului său se afla sub controlul japonez și era folosit ca stație de alimentare pentru zborurile care făceau legătura între Laguna Chuuk și insulele din est.

Între anii 1948 și 1958, atolul Enewetak a fost locul unde americanii au efectuat 43 de teste nucleare, printre care și primul test cu bomba cu hidrogen la sfârșitul anului 1952, ca parte a operației Ivy, explozie care a vaporizat insula Elugelab.

În 1977 s-a încercat decontaminarea insulelor Enewetak. În cei trei ani care au urmat, armata a adunat peste 111.000 de metri cubi de sol și resturi contaminate într-un crater uriaș pe care ulterior l-au acoperit cu beton. Craterul a fost creat de o bombă de test de 18 kilotone, numită “Cactus”, în data de 5 mai 1958. Cupola care acoperă resturile contaminate este compusă din 358 de panouri de beton, fiecare cu o grosime de 50 cm. Costul final al proiectului de curățare a fost de 239 milioane de dolari.

După finalizarea domului, guvernul Statelor Unite a declarat insulele sudice și occidentale ale atolului sigure pentru oameni. Din 1980 primii locuitorii s-au stabilit în Enewetak. Totuși locul,  datorită dimensiunilor mici dar și a domului nu a atras foarte mulți locuitori. Astăzi, potrivit datelor oficiale, aici trăiesc doar 830 de persoane, asta în timp ce Insulele Marshall, din care face parte și atolul, trăiesc peste 70.000 de locuitori.

runit-dome-12[2]

T

T

runit-dome-4[2] runit-dome-3[2] runit-dome-2[2] runit-dome-11[2] runit-dome-9[6]

Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii