Cunoaste lumea

Noutăți

Dinastia pierdută a romilor din Scoția

  •  
  •  
  •  

Cu toții am auzit de legendarul rege al Scoției din secolul al XIV-lea, Robert Bruce și de puternica dinastie Stewart din secolele al XVI-lea și al XVII-lea; aceste două familii domină istoria scoțiană.

Dar știați că există o altă monarhie în Scoția, o descendență pierdută atât de nobilă încât regii și reginele sale rivalizează atât cu prestigiul, cât și cu respectul deținut de Bruces și Stewarts? Era o dinastie de romi.

Antropologii au urmărit romii înapoi la trei migrații din regiunea Sindh din India, care era sudul și centrul Pakistanului, în urmă cu aproximativ 1700 de ani.

În ceea ce privește dinastia romilor din Scoția, merită menționat titlul de „Regele țiganilor” care a fost asociat cu multe persoane diferite în ultimele cinci secole.

Uneori a fost moștenit și alteori dobândit sau revendicat. Intervalul puterii titlului a fost adesea limitat la un grup mic într-un anumit loc, dar uneori a fost recunoscut la nivel internațional.

La începutul anilor 1970, la prima reuniune anuală a romilor, s-a decis că termenul „țigan” nu va mai fi folosit pentru a descrie romii și au votat pentru ca termenul „rom” să fie folosit în schimb.

Cu toate acestea, din punct de vedere istoric, liderii romilor din Scoția au folosit cu siguranță termenul „Regele țiganilor”, iar povestea acestei monarhii începe în februarie 1540 d.Hr., când a fost acordată o scrisoare sub sigiliul privat al regelui Iacob al V-lea.

Aceasta se traducea prin „Johnnie Faa din Dunbar, Lord și Earl al egiptenilor din Scoția”.

Această scrisoare îi acorda lui Johnnie autoritatea asupra tuturor romilor din Scoția și solicita tuturor șerifilor scoțieni să-l asiste „în executarea justiției în fața companiei și a poporului său”, care urmau să „respecte legile Egiptului”, notează Ancient origins.

Șase generații mai târziu, fiul lui William Faa I, William Faa II, a fost încă recunoscut prin titlul său ereditar de „Rege al țiganilor”.

Când a murit, în vârstă de 96 de ani, la 9 octombrie 1847 în Kirk Yetholm, poșta Kelso și-a purtat necrologul intitulat „Moartea unui rege țigan”, care spunea că „i se părea întotdeauna un personaj mai respectabil decât oricare dintre triburile sale și că se poate lăuda că niciodată nu a fost în arestat în timpul vieții sale”.

O a doua descendență regală a romilor a existat în Scoția, deși aceasta nu a fost recunoscută de către rege. Se spune că Billy Marshall a trăit 120 de ani și a pretins întotdeauna că este „Regele țiganilor”.

El a fost cunoscut sub mai multe nume, precum „Caird of Barullion” (Caird însemna țigan priceput, iar Barullion este numele unui lanț de afaceri din Wigtonshire), din Dummfries-Galloway, în sudul Scoției.

El a fost, de asemenea, „Regele Randies” – Randies referindu-se la bărbați macho, virili, care disprețuiau autoritatea. Marshall era un descendent al romilor și un boxer liber, înainte ca regulile clasice de box să fie stabilite la mijlocul anilor 1700.

Tăierea capului, degajarea ochilor și lupta, erau toate permise și fiecare din cele trei lupte a văzut diferite arme folosite, inclusiv săbii, cuțite și cudgels sau quarterstaffs (bastoane lungi).

Potrivit istoricilor, actuala regină a romilor este o „gospodină din Edinburgh”, dar linia a apărut în SUA. În 1953, Anaïs Nin a fost operată de cancer ovarian într-un spital din Los Angeles.

În jurnalul ei, ea a spus: „Regele țiganilor era operat în același timp” și că aproximativ șase sute de membri ai tribului său au fost campați în spital sau în apropierea spitalului în conformitate cu legea lor: „nicio disciplină spitalicească nu i-ar conduce pe ei afară„.

După ce au vorbit cu mai mulți membri ai grupului, ei i-au identificat ca fiind romi.

Foto: O fotografie de încoronare a lui Charles Faa Blyth, regele țiganilor Yetholm. Regele a fost încoronat în mai 1898. (Domeniul public); „Prima sosire a romilor în afara Bernei în secolul al XV-lea”, descrisă de cronicar ca păgâni botezați” și desenată cu pielea închisă la culoare și purtând haine și arme în stil saracen. ( Domeniu public )


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii