Noutăți

Dinamica tectonică a Terrei a început acum 3 miliarde de ani. Datorită acesteia trăim pe o palnetă „vie”

Dinamica tectonică este dovada faptului că trăim pe o palnetă „vie”. Fără formarea și distrugerea crustei continentale, Terra nu ar fi avut relief vulcanic, suprafețe uscate care să fie populate de forme de viață și nici o atmosferă precum cea de astăzi. Potrivit celor de la Sciencealert.com, acest proces a început acum 3 miliarde de ani.

Pentru ca dinamica tectonică să funcționeze, o planeta are nevoie ca miezul său să fie unul fierbinte. Apa lichidă este de asemenea necesară procesului de subducție, fără de care scufundarea plăcilor în manta ar fi imposibilă. Din fericire, Terra beneficiază de ambele condiții și este singura planetă din sistemul solar despre care știm că are dinamică tectonică, cu unele rezerve în ceea ce privește planeta Marte, mulți cercetători afirmând faptul că în trecut său îndepărtat avea aceleași caracteristici.

Lipsa unui alt exemplu care să ne ajute în vederea comparației lasă fără răspuns foarte multe întrebări legate de tectonica terestră. De exemplu, există în comunitatea științifică enigma începutului procesului tectonic. Unii sugerează ca ar fi început în urmă cu 4.5 miliarde de ani, imediat după formarea planetei, însă alții sugerează că acesta ar fi pornit mult mai târziu, acum 800 milioane de ani, odată cu dezvoltarea vieții multicelulare. Totuși, o serie de indicii îi fac pe oamenii de știință să creadă că acest proces a început în urmă cu 3 miliarde de ani.

sursa: http://www.iflscience.com/environment/plate-tectonics-began-three-billion-years-ago/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Dinamica tectonică a Terrei a început acum 3 miliarde de ani. Datorită acesteia trăim pe o palnetă „vie”

  1. “Lipsa unui alt exemplu care să ne ajute în vederea comparației lasă fără răspuns foarte multe întrebări legate de tectonica terestră.”

    Pe bune, bai, iflscience.com!?… Da’ de canalul asta de televiziune n-ati auzit? https://www.youtube.com/watch?v=MTWJZsOD_qo

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii