Noutăți

Detectorist prins cu monede antice furate din situri arheologice

Pe lângă arheologii amatori și detectoriștii de bună credință ce ajută la îmbogățirea patrimoniului istoric al țării, ținând legătura cu autoritățile și predând către muzee artefactele descoperite, mai avem o categorie de „specialiști” care își cumpără un detector de metale, dar cu scop de a se îmbogății, fără a se gândi la uriașele pierderi științifice pe care le vor face prin accesarea siturilor istorice fără autorizație și prin extragerea unor bijuterii și monede valoroase.

La această categorie nedorită putem să îl menționăm pe un craiovean ce este acuzat de comiterea infracțiunilor de furt și acces cu detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic, după ce a încercat să vândă 25 de monede romane antice pe internet

monede-romane-2.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj (IPJ), în cursul săptămânii trecute, ofițerii Serviciului de Investigații Criminale – Biroul Patrimoniu au depistat un craiovean de 27 de ani, care scosese la vânzare pe internet, cu suma de 1.200 de lei, un lot de 25 de monede romane antice. Oamenii legii au luat legătura cu vânzătorul, iar după ce au negociat un preț mai mic, s-au întâlnit cu el și l-au pus sub acuzare. Asta pentru că, după cum susțin polițiștii doljeni, monedele scose la vânzare ar proveni din comiterea unor infracţiuni de furt şi detecţii ilegale în situri arheologice clasate în patrimoniul cultural naţional.

În urma unei percheziții la domiciliul tânărului, făcută în baza unui mandat de percheziţie emis de magistrații Judecătoriei Craiova, polițiștii au mai găsit două brăţări făcute din monede antice, dar și alt lot de 24 de monede antice (6 tetradrahme thasiene, o drahmă Histria şi 17 monede din perioada creştină).

monezi

După audieri, oamenii legii au întocmit pe numele craioveanului un dosar penal privind comiterea infracțiunilor de furt și acces cu detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic, această din urmă infracțiune fiind prevăzută în Ordonanța nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic. Potrivit legii, accesul cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi confiscarea detectoarelor.

Polițiștii doljeni au mai precizat că obiectele de patrimoniu găsite au fost ridicate în vederea cercetării şi expertizării, urmând să fie apoi predate, după soluționarea cazului, către Muzeul Olteniei din Craiova, secția Istorie – Arheologie.

Dacă aceste monede ar fi fost declarate după descoperire, se putea face o cercetare asupra motivării tezaurizării acestora, asupra vieții comerciale din zonă și a relațiilor strămoșilor noștri cu alte state. Acum ne vom putea bucura doar de prezența lor, ca artefacte simbolice valoroase și a unor studii statistice aleatorii.

Conf. univ. dr. George V Grigore


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii