Noutăți

Descoperire uimitoare, în Univers: GAURA NEAGRĂ care poate devora câte o stea… la fiecare două zile. Obiectul supermasiv crește în dimensiuni cu o viteză formidabilă!

 •  
 •  
 •  

Astronomii australieni au descoperit o gaură neagră care prezintă cea mai mare viteză de creștere, dintre toate obiectele cosmice de acest tip examinate până acum. La fiecare două zile, au observat oamenii de știință, monstrul cosmic devorează o cantitate de materie ce echivalează cu masa Soarelui. Dacă în centrul Căii Lactee ar exista o asemenea gaură neagră, viața de pe Terra n-ar avea nicio șansă.

Uluitoarea gaură neagră a fost examinată prin utilizarea telescopului SkyMapper de către astronomii de la ANU Siding Spring Observatory, care au efectuat o analiză a evoluției acelei zone de Univers ce acoperă o perioadă de 12 miliarde de ani. Obiectul cosmic ce devorează masa unei stele la fiecare două zile are, actualmente, o dimensiune (estimată) ce echivalează cu mărimea a 20 de miliarde de stele identice Soarelui.

gaura neagra

gaura neagra 2

Totodată, imensul obiect cosmic, care crește cu o viteză greu de imaginat, strălucește mai puternic decât o întreagă galaxie, datorită gazelor pe care le încorporează neîncetat. Zbuciumul materiei ce este devorată de către gaura neagră sau, cu alte cuvinte, fricțiunea intensă ce are loc, produce o uluitoare eliberare de lumină și căldură, arată specialiștii de la ANU Research School of Astronomy and Astrophysics.

Dacă „monstrul” supermasiv devorator de stele s-ar afla în mijlocul galaxiei noastre, el ar fi vizibil pe cerul nocturn, cu o strălucire de 10 ori mai puternică decât cea a satelitului natural al Pământului. Ar fi o zonă de gravitație imensă care ar spulbera toate stelele din vecinătate și apoi le-ar devora materia, cu voracitate.

imagine

gaura neagra super masiva

Rata de creștere a monstrului cosmic supermasiv este de 1% la fiecare 2 milioane de ani. Cu ajutorul telescopului SkyMapper, astronomii au observat imensa cantitate de raze ultraviolete și raze X, produsă prin acțiunea imensei găuri negre. Din fericire și poate deloc întâmplător, Terra și sistemul nostru solar se află la o distanță imensă de monstrul cosmic care înghite stele și degajă radiații nimicitoare, în cantități formidabile. În prezent, originile și proprietățile găurilor negre sunt, încă, incomplet cunoscute.

Se crede că unele găuri negre supermasive iau naștere, prin acțiunea forței gravitaționale, urmare procesului de metamorfoză prin care trec unele stele gigantice, de 100 de ori mai mari decât Soarele, după ce acestea își epuizează tot combustibilul (hidrogenul, în urma fuziunii). Găurile negre supermasive, cu creștere rapidă, sunt foarte rare în Univers. Descoperirea „monstrului cosmic” la care facem referire a fost facilitată de către utilizarea datelor puse la dispoziție de către sonda spațială Gaia, lansată de către Agenția Spațială Europeană.

centrul galaxiei

gaura neagra 1

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

5 Comments on Descoperire uimitoare, în Univers: GAURA NEAGRĂ care poate devora câte o stea… la fiecare două zile. Obiectul supermasiv crește în dimensiuni cu o viteză formidabilă!

 1. Adolf Spitzer // 17 mai 2018 at 20:37 // Răspunde

  Dar cred că știm pe cine să-l trimitem! Pe Iliescu! Nici o rază X sau gaură neagră colosală nu-l poate omorî! XD

 2. Tot ce zic oamenii de stiinta este pura speculatien,nimic mai mult!

 3. Speculatiile sunt in capul vostru, astia care comentati aiurea, doar sa va aflati in treaba!

 4. Ori “strălucește”ori îi “gaură neagră”!

 5. I-or pus marcaj…sa nu cada cineva in ea..de-aia!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii