Noutăți

Descoperire uimitoare: Asteroidul Bennu a conținut cândva apă!

Misiunea NASA OSIRIS-REx a reușit să ajungă în apropierea asteroidului Bennu în data de 3 decembrie 2018 și a transmis primele imagini. Ulterior, aceasta a început o serie de măsurători și observații care au condus acum la un un anunț puțin așteptata din partea celor de la NASA, și anume: la un moment dat, Bennu, conținea apă. Mineralele hidratate descoperite aici arată faptul că apa în stare lichidă se află din belșug în interiorul corpului spațial din care provine Bennu. Se presupune ca acesta are sau avea peste 100 de kilometri și se află în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Bennu este doar o rămășiță a acestuia, rezultată în urma unui impact major, care ar fi avut loc în urmă cu câteva sute de milioane de ani.

Descoperirea făcută pe Bennu îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă cum a apărut apa în sistemul solar, și implicit viața pe Terra. Nu este întâmplătoare misiunea pe Bennu. Bănuieli privind existența apei sau a urmelor de apă pe acesta existau de mult timp, însă de abia acum a fost cea mai potrivită fereastră pentru o astfel de misiune. Misiunea OSIRIS-Rex a costat 800 de milioane de dolari și a început în septembrie 2016.

În data de 31 decembrie 2018, sonda va intra pe orbita asteroidului, la o distanță de aproximativ 1,25 km. În februarie 2019, NASA va începe operațiunile de cartografiere în detaliu pentru stabilirea celui mai bun loc din care să fie colectată o probă de sol. Această operațiune ar trebui să aibă loc în luna iulie 2020, urmată de pornirea către Pământ în martie 2021. Dacă programul va fi respectat, capsula misiunii ar trebui să ajungă în deșertul Utah în data de 24 septembrie 2023.

sursa: https://www.space.com/42690-asteroid-bennu-had-water-nasa-osiris-rex-discovery.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii