Noutăți

Descoperire: Țânțarii au capacitatea de a învăța și memora

Un grafic postat pe blogul lui Bill Gates ilustrează faptul că țânțarul produce mai multe decese pe an decât orice alt animal de pe planetă. Această insectă ucigașă are o reputație urâtă pentru răspândirea bolilor în întreaga lume, provocând ceea ce unii au numit „Războiul împotriva Țânțarilor”. Un experiment recent ar putea fi un punct de cotitură în această bătălie, deoarece cercetătorii au observat faptul că aceste insecte au capacitatea de a învăța și memora. Potrivit unui studiu publicat în “Current Biology”, atunci când încercăm să prindem un țânțar, acesta învață să ne asocieze mirosul personal cu acea experiență care îi pune viața în pericol și ne va evita în viitor.

Acesta este primul studiu care atestă faptul că țânțarii sunt capabili să învețe și să memoreze anumite lucruri. Jeff Riffell, cercetătorul principal al studiului și neuroecolog la Universitatea din Washington, a declarat într-un interviu acordat celor de la National Geographic: “Sunt în esență țânțarii lui Pavlov”. Acesta se referă la celebrul experiment în care câinii sunt instruiți să saliveze la comandă, care este comparabil cu țânțarii care se pot autoinstrui să evite anumiți oameni pe care îi consideră o amenințare.

Țânțării nu mușcă la întâmplare. Aceștia sunt atrași de mirosuri specifice, iar cel uman, în general, este deosebit de atractiv pentru insecte. Însă, atunci când o persoană ripostează și vânează un țânțar, de obicei creează vibrații mici pe piele pe care insecta le va detecta și reține. În acest studiu, cercetătorii au recreat aceste vibrații în sesiuni de 20 de minute și au constatat că, atunci când mușcătura țânțarilor a fost deranjată de aceste vibrații, insecta a evitat acest miros timp de până la 24 de ore.

sursa: http://www.sciencealert.com/mosquitoes-can-be-trained-to-distinguish-personal-scents-and-will-even-avoid-dangerous-ones

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Descoperire: Țânțarii au capacitatea de a învăța și memora

  1. Asta ar trebui sa scrie pe toate aparatele,,A se bazai doar atit cit este nevoie!Daca bazaitul este mai intens decat ati fost bazaiti in scoala,a se folosi primul stalp!Dati cu incredere,totul va reveni la normal!”

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii