Noutăți

Descoperire neașteptată, în Antarctica! Au fost scoase la iveală fosilele unui formidabil monstru marin, ce a trăit acum 150 de milioane de ani

În Peninsula Antarctică, la o distanță de 113 km sud-vest de baza Marambio, într-un nou sit paleontologic, au fost scoase la iveală fosilele provenite de la o formidabilă reptilă marină, care a trăit cu 150 de milioane de ani în urmă. Monstrul marin avea o lungime a corpului de șase metri.

După cum se știe, cu zeci de milioane de ani în urmă actualul teritoriu al Antarcticii era un loc cu totul diferit, prin comparație cu caracteristicile actuale – mai ales cele de natură climatică. Astăzi, Antarctica este un loc neospitalier, acoperit de către ghețuri fără de sfârșit, însă acum 150 de milioane de ani climatul era cu mult mai blând, astfel că pe acele meleaguri erau prezente numeroase forme de viață complexe. Creatura ale cărei fosile au fost descoperite recent a fost un plesiozaur, un temut prădător marin, la vremea sa.

plesiozaur

tabara

Descoperirea este una de mare importanță, de vreme ce reprezintă primul caz în care au fost scoase la iveală, în Antarctica, rămășițele unui plesiozaur ce a trăit în Jurassic (cu 201,3-145 milioane de ani în urmă). Fosilele au fost excavate de către paleontologii de la Universitatea La Matanza (Argentina). Paleontologul José Patricio O’Gorman, cercetător al Museo de la Plata a arătat că plesiozaurul descoperit este cu 80 de milioane de ani mai vechi, comparativ cu ceea ce se așteptau oamenii de știință să descopere.

„A fost prima campanie paleontologică pe care am efectuat-o în acest afloriment, care este asemenea unei mări înghețate de 150 milioane de ani, într-o stare excelentă de conservare”, a subliniat autorul principal al studiului publicat în revista științifică Comptes Rendus Palevol.

plesiozaur, Jurassic

În zona în care a fost efectuată descoperirea nu se poate ajunge decât cu un elicopter ce decolează de la baza Marambio. În respectivul sit, de altfel unul de o valoare deosebită, a fost descoperită o mare diversitate de pești, amoniți (moluște cefalopode, ce dispuneau de cochilie spiralată), bivalve (moluște a căror cochilie era formată din două valve), dar nimeni nu s-ar fi așteptat să fie scoase la iveală și fosilele unui plesiozaur.

Dr. Marcelo Reguero a arătat că aceste unice și bogate depozite de fosile ale unor animale de multă vreme dispărute aparțin unei epoci în care Antarctica era parte componentă a continentului Gondwana, alături de actualele teritorii are Australiei, Noii Zeelande, Indiei, Madagascarului, Africii și Americii de Sud. Erau vremuri în care apele mărilor erau cu mult mai calde iar înfățișarea Terrei era cu totul alta.

fosile

monstru marin

Surse: www.ancient-code.com, wikipedia.org, www.ctys.com.ar

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii