Noutăți

Descoperire fascinantă: Prima stea cu suprafața formată din oxigen pur

Descoperire fascinantă în spațiu. Oamenii de știință au identificat un nou tip de stea, care până în acest moment a fost luată în considerare doar în mod ipotetic, astronomii vorbind de posibilitatea ca undeva în Univers să existe măcar o stea atât de veche încât stratul de la exterior este compus aproape în totalitate din oxigen pur.

Teoria nu avea susținere, deoarece se considera faptul că stelele de dimensiuni reduse, mai puțin masive decât Soarele nostru, devin pitice când se apropie de finalul „vieții”. Sub o gravitație extrem de puternică, elementele cele mai grele coboară în miezul dens în timp ce elementele mai ușoare, precum hidrogenul și heliul, urcă spre suprafață.

Însă acest lucru nu se aplică și în cazul stelei numite SDSS J124043.01 + 671,034.68. Astronomii au descoperit că partea sa exterioară este, în proporție de 99,99% formată din oxigen. Au mai fost detectate și urme de neon, magneziu și siliciu, însă hidrogenul și heliul lipsesc în totalitate.

steaua de oxigen

Ce s-a întâmplat cu tot hidrogenul și heliul?”. Ei bine, este o întrebare la care și cei de la Universitatea de Rio Grande, Brazilia, autorii descoperirii, încearcă să răspundă. În teorie, o aprindere masivă a carbonului din miezul stelei, ar fi putut „expulza” elementele întâlnite în mod obișnuit în cazul unei pitice albe, însă nu sunt dovezi în acest sens. Totuși, cert este că această stea, formată la exterior doar din oxigen, este unica descoperită până în prezent, deși astronomii din întreaga lume au putut observa peste 32.000 de stele pitice albe de-a lungul timpului.

Această pitică albă este surprinzătoare. Faptul că nu știam că astfel de stele există, a făcut foarte dificilă descoperirea sa, a declarat Souza Oliveira Kepler, profesor în cadrul universității braziliene.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Descoperire fascinantă: Prima stea cu suprafața formată din oxigen pur

  1. S-ar putea sa nu fie chiar o stea in sensul cunoscut de noi.Lumina alba ar putea proveni de la magneziul aprins,iar oxigenul rezultat din arderi impins la suprafata.(analogie cu procedeul aluminotermic, insa in cazul unor temperaturi ridicate s-ar putea obtine cantitati mari de oxigen)

  2. Universul este fascinant si face cadouri stelute si tot felul de minuni care se lasa descoperite atunci cand rezonam la nivelul lor.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii