Noutăți

Descoperire extraordinară: jumătate dintre atomii care formează corpurile noastre ar putea proveni… din afara galaxiei!

Un nou studiu, publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, arată că mai mult de o jumătate din materia Căii Lactee (galaxia noastră) și implicit jumătate dintre atomii care intră în componența corpurilor oamenilor, ar putea proveni din exteriorul galaxiei noastre. Simulările realizate pe un supercomputer au condus la identificarea unui fenomen cosmic numit transfer intergalactic, ducând la descoperirea unor aspecte neștiute din evoluția galactică.

Astrofizicienii de la Northwestern University (SUA, Illinois) au constatat că exploziile colosale ale supernovelor pot expulza cantități imense de materie din propriile galaxii. Atomii pot fi propulsați, în acest fel, cu o forță suficient de mare pentru a parcurge distanțele imense de la o galaxie la alta. Datorită acestor fenomene, galaxia noastră, Calea Lactee, a „importat” materie provenită de la alte galaxii și, desigur, a și „exportat” gigantice cantități de atomi, în urma exploziilor propriilor supernove.

d

e

După cum remarcă conducătorul studiului, Daniel Anglés-Alcázar, în organismul fiecărui om există un număr de atomi proveniți din galaxiile vecine, deci, ne-am putea considera, fie și parțial, „călători prin spațiu” sau „imigranți extragalactici”.

Folosind un complex sistem de simulare computerizată numit FIRE (Feedback In Realistic Environments), echipa științifică a construit modele realiste 3D cu ajutorul cărora a fost reprezentată evoluția galaxiilor începând cu momentul de după Big Bang și până în prezent. A reieșit că galaxiile mari au primit o imensă cantitate de gaz de la galaxiile de dimensiuni mai mici. Deși oamenii de știință știau că au existat transferuri de atomi între galaxii, nu bănuiau, până acum, amploarea acestor schimburi intergalactice de materie.

O bună parte dintre atomii unei galaxii de dimensiuni considerabile, așa cum este Calea Lactee, pot proveni de la distanțe impresionante, de la milioane de ani lumină. Galaxiile sunt formate din stele și alte corpuri cerești, praf stelar, gaz interstelar, toate ținute laolaltă de către enorme forțe gravitaționale. Componentele galaxiilor gravitează în jurul unor găuri negre supermasive. Imediat după Big Bang, în urmă cu 14 miliarde de ani, nu existau nici stele și nici galaxii, ci numai gaz uniform distribuit. Acum, se estimează că ar exista 200 de miliarde de galaxii, în Univers. O simplă estimare, totuși, având în vedere că s-ar putea ca Universul să fie infinit!

c

b

f

Sursa: www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Descoperire extraordinară: jumătate dintre atomii care formează corpurile noastre ar putea proveni… din afara galaxiei!

  1. Foarte interesant articol..Multumesc mult!

  2. Mai Daniel Roxin!Te stiam baiat destept.Nu mai publica toate intoxicarile astea.Pe autor nu-l cunosc si nici nu-l condamn pentru ca e neinformat suficient,dar pe tine te urmaresc de ceva timp.Esti deosebit.Pentru tine,ca esti baiat destept,iti spun ca nu exista nici o galaxie.pamintul nu e rotund si nici nu se invirte.Toate astea sunt minciuni scornite de americanii aia care sunt si cu studiile astea.Stiu,stiu ti se pare incredibil si prosteste ce am spus,dar mai studiaza putin si vei vedea ca am dreptate.Noi nu venim din alta galaxie,caci nu exista asa ceva.Noi suntem char creatia lui Dumnezeu.(Eu nu sunt un om religios,apropo)
    Cei care conduc lumea,maleficii astia (masoni satanisti)vor sa credem ca venim de nicaieri si plecam nicaieri.Minciuni.Nu plecam niciunde caci nu putem parasii pamintul niciodata.Studiaza putin si ai sa vezi de ce.Nu a zburat nici o nava in cosmos niciodatasi nici nu va zbura, ca nu exista cosmos.Dar daca vrei totusi sa descoperi adevarul,studiaza putin subiectul asta si vei avea surprize uriase.
    Numai bine.
    Un Inginer,cu ceva mai multa carte si si mai multe informatii.

    • Mai, domnule! Teoria pamantului plat este o prostie catastrofala. Ati ratat epoca. Trebuia sa traiti in Evul Mediu, pe vremea inchizitiei. Iar daca mai sunteti si inginer, vai de Universitatea care v-a dat diploma. Sunteti o rusine pentru orice intelectual! Cu tristete ca va avem ca cititor, Adrian Albu…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii