Noutăți

Descoperă orașul Talinn, una dintre cele mai vechi capitale din Europa de nord, un paradis al iubitorilor de artă, arhitectură veche și istorie! GALERIE FOTO

Puține sunt orașele europene care au un centru istoric la fel de bine conservat precum orașul Talinn – în care locuiește aproape o treime din populația Estoniei! Capitala Estoniei are o mulțime de lucruri minunate de arătat celor pasionați de arhitectură, artă și istorie.

Orașul dispune de un sistem de fortificații construit în anul în secolul XIV iar, în apropiere, pot fi admirate și alte opere de arhitectură veche, care au supraviețuit nu doar secolelor, ci și războaielor și cuceririlor. Dat fiind că Talinn s-a aflat, succesiv, sub dominația mai multor cuceritori, arhitectura sa a suferit mai multe influențe. Printre cei care au invadat aceste ținuturi se numără danezii, Cavalerii Teutoni, rușii, germanii. Pentru Estonia, independența n-a fost un lucru prea ușor de obținut și păstrat.

a

Remarcabil este modul în care s-a menținut centrul istoric al orașului. Orașul Vechi este înscris în patrimoniul UNESCO și se află printre cele mai bine păstrate așezări urbane medievale din Europa. Cea mai veche construcție din Talinn este mânăstirea dominicană, datând de la jumătatea secolului XIII.

d

Cetatea medievală din Talinn dispunea, odinioară, de ziduri lungi de 2,4 km, înalte de 16 metri, groase de 3 metri și era prevăzută cu 46 de turnuri de supraveghere. Astăzi mai există, într-o stare foarte bună, ziduri care au o lungime totală de 1,9 km, plus 20 de turnuri de strajă.

2

Pe sub Orașul Vechi se întinde o misterioasă rețea de tuneluri, datând din secolul XVII. În Cel de-al Doilea Război Mondial, în aceste catacombe erau ascunse arme și muniție. Multă vreme, aceste tuneluri au rămas necunoscute, neexplorate. Dar începând cu anul 2010, unele dintre ele au fost amenajate astfel încât publicul să le poată vizita.

1

Capitala Estoniei nu s-a numit întotdeauna Talinn. Înainte de 1918, an în care țara și-a obținut independența, orașul se numea Reval – un nume căruia i se atribuie origini germanice. O legendă spune că vechiul nume provine de la un cerb care, hăituit fiind de către vânători, s-a prăbușit de pe o stâncă și a pierit. Unii istorici susțin că numele vechi provenea de la un ținut numit Revalia.

e

Deschisă în 1864, Maiasmokk este cea mai veche cafenea din oraș. Cu siguranță este și printre cele mai vechi din Europa, dacă ne referim la cele care au funcționat neîntrerupt de la înființare și până azi. Decorul din interior este neschimbat de aproape un secol.

3

Turnul de televiziune din Talinn este cea mai înaltă clădire din capitala Estoniei și printre cele mai înalte trei construcții din țară. Are o înălțime de 314 metri. De acolo, de sus, pot fi admirate imagini de neuitat ale Vechiului Oraș, ale Mării Baltice și, în zilele senine de vară, chiar ale coastei Finlandei.

Sunt puțini cei care se gândesc la Talinn ca la un oraș care dispune de plajă. Însă plaja din districtul Pirita, cea mai mare din Talinn, oferă o minunată priveliște către Marea Baltică iar în sezonul estival este intens frecventată de turiști și localnici.

1a

Talinn este un oraș despre care, în România, se discută mai rar din perspectivă turistică,  dar a cărui frumusețe este certă, indiscutabilă!

y

f

4c

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: blog.radissonblu.com, www.visitestonia.com, unusualplaces.org


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Descoperă orașul Talinn, una dintre cele mai vechi capitale din Europa de nord, un paradis al iubitorilor de artă, arhitectură veche și istorie! GALERIE FOTO

  1. Orașul vechi este foarte frumos! Merita vizitat!

  2. Frumos si foarte ingrijit. E remarcabila curatenia orasului. E greu sa-ti imaginezi ca un estonian ar arunca sub picioare un muc de tigara, sau orice altceva. Estonienii isi iubesc mult tara, o ingrijesc si se mandresc cu ea.
    Pacat de minunatul Bucuresti, de centrul vechi, lasat sa fie batjocorit de politicieni, primari, diferiti ministri ai turismului, de cersetorii profesionisti si alte elemente dubioase care si-au acaparat aceasta bijuterie nationala.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii