Cunoaste lumea

Noutăți

Depozit de arme romane descoperit recent sub așezare preistorică

  •  
  •  
  •  

Arheologii care efectuează săpături la așezarea preistorică Son Catlar, pe insula baleară spaniolă Menorca, au descoperit un zăcământ de echipamente și arme militare romane, completat cu instrumente chirurgicale.

Viața la Son Catlar datează din jurul anilor 2000/1200 î.Hr. și a continuat până în perioada romană târzie. Situl este singura așezare talaiotă din Menorca care are un zid ciclopian închis, conservat, cu o lungime de 870 metri și care cuprinde o așezare de piatră de 2,4 acri.

Aceste tipuri de structuri au devenit o caracteristică arhitecturală a multor situri punice, funcționând și ca zid de apărare în timpul cuceririi romane a Menorca, scrie Heritahe Daily.

Săpăturile au fost efectuate de Institutul de Cercetări în Arheologie și Patrimoniu Istoric (INAPH) de la Universitatea din Alicante, care și-au reluat cel de-al șaptelea sezon de studii în jurul așa-numitei zone a cotului, după o pauză de un an din cauza pandemiei COVID.

Orașul Son Catlar este o mare așezare talaiotică, cu o suprafață de 4,4 hectare, situată în municipiul Ciudadela, Menorca, Spania, la sud de casele domeniului agricol care îi dă numele. Se accesează din calea care duce la plaja Son Saura.

Son Catlar, Torre d’en Galmés și Trepucó sunt cele mai mari trei sate talaiotice de pe insulă și au fost probabil centre de putere în epoca fierului.

Acest oraș a făcut obiectul mai multor săpături arheologice. În afară de excavarea deja menționată a incintei de tablă, în 1924, Maria Luisa Serra Belabre și J. Flaquer au lucrat și în 1957.

În 1958, Lluís Pericot și V. Tolós au dirijat o săpătură la intrarea orașului, moment în care a fost restaurată și buiandrugul portalului. În 1987, perimetrul orașului a fost defrișat și planimetria zidului a fost desenată (Lluís Plantalamor și Juana Maria Gual).

În 1995, Octavio Pons a condus o nouă campanie de săpături în zona portalului zidului, notează Wikipedia.

Din 2014, site-ul a fost studiat de Proiectul Modular al Universității din Alicante, un proiect care își propune să detecteze impactul culturii fenicio-punice pe insula Menorca, prin dezvoltarea de studii metrice și descriptive și Aplicarea noilor tehnologii este menită să evalueze nivelul de interacțiune culturală și hibridizare între fenici-punici și populația talayotică din Menorca.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii