Cunoaste lumea

Noutăți

Dependența de jocuri de noroc: simptome și tratament

  •  
  •  
  •  

Dependența de jocurile de noroc este una dintre bolile secolului XXI, deși, în mod eronat, se consideră un viciu. Din această cauză, dependența de jocurile de noroc nu este tratată în stadii incipiente ci abia după ce bolnavul nu-și mai poate controla singur impulsul de a alerga după iluzia banilor câștigați facil.

O iluzie care se vinde scump

Unii experți estimează că industria jocurilor de noroc din România are venituri de un miliard de euro pe an. Nici nu este de mirare dacă ne uităm în jurul nostru, mai ales în Capitală, unde vedem că aproape la fiecare colț de bloc apare câte o sală de jocuri de noroc.

Dependența de jocurile de noroc reprezintă una dintre cele mai insidioase boli, care apare prin cultivarea iluziei obținerii unor bani fără prea mult efort, dar care poate duce rapid la ruină financiară. Niciun dependent de jocurile de noroc nu înțelege de la bun început că șansele nu vor fi niciodată în favoarea sa, fie că este vorba despre poker, blackjack sau orice altceva. Dacă am creiona un tipar, dependentul de jocuri de noroc este în general o persoană singuratică, plictisită de viața pe care o are, vulnerabilă emoțional, cu o gândire negativă și care trăiește cu iluzia că într-o bună zi ceva minunat se va întâmpla în viața ei.  Dependența apare atunci când individul nu-și poate controla impulsul de a merge la o sală de jocuri, unde își petrece aproape tot timpul liber, și nu numai, și asta în ciuda faptului că pierde bani în mod constant. Această boală este denumită și „boala ascunsă” deoarece nu există semne sau simptome fizice evidente, precum în dependența de droguri sau de alcool. Mai este o problemă și faptul că gamblerii își neagă dependența sau o minimizează.  

Când se consideră că o persoană are probleme cu jocurile de noroc:

Atunci când ține secret faptul că merge (constant) la sala de jocuri de noroc. În general, dependentul minte în legătură cu sumele jucate, pentru că, crede el, dacă ar divulga, cei din jurul său nu l-ar înțelege de ce își cheltuie banii pe iluzii. Totodată, în mintea dependentului există și ideea că într-o bună zi va câștiga potul cel mare și le va face o surpriză apropiaților.  Atunci când nu-și poate controla impulsul de a juca, chiar și câțiva lei. După ce intri o dată sau de două ori într-o sală de jocuri, te poți abține să nu mai intri? Sau continui să mergi până îți cheltuiești ultimul leu, crescând sumele în speranța că norocul este la colt?   Atunci când dependentul își joacă și banii pe care nu-i are. În general, un dependent de jocurile de noroc își cheltuiește toți banii, iar apoi intră și în banii destinați altor cheltuieli (facturi, credite sau banii pentru copii). O astfel de persoană nu se va sfii să se împrumute, să vândă sau chiar să fure din casa sa sau a altora pentru a face rost de bani pentru joc.   Atunci când familia și prietenii îngrijorați îi oferă ajutorul, dar el îl refuză pentru că își neagă problema. Dacă prietenii și familia sunt îngrijorați, ascultă-i cu atenție. Nu este un semn de slăbiciune să ceri ajutor. Nu este niciodată prea târziu pentru a face schimbări în bine.

Mituri și adevăruri despre dependență

Mitul #1: Trebuie să joci zilnic pentru a ajunge dependent de jocurile de noroc.
Fapt: Un jucător cu probleme poate juca frecvent sau rar. Jocurile de noroc reprezintă o problemă gravă când se identifică simptomele amintite mai sus.

Mitul #2: Dependența de jocurile de noroc nu este o problemă dacă jucătorul își poate permite să joace chiar dacă pierde.
Fapt: Problemele cauzate de jocul în exces nu sunt doar financiare. Prea mult timp petrecut în sălile de jocuri de noroc poate duce, de asemenea, la probleme legate de viața de cuplu, probleme juridice, pierderea locului de muncă, probleme de sănătate mintală, inclusiv depresie, anxietate și chiar sinucidere.

Mitul #3: A avea o problemă cu jocurile de noroc este doar un caz de slăbiciune, înseamnă că ești iresponsabil ori lipsit de inteligență.
Fapt: Problemele legate de jocurile de noroc afectează oamenii de toate nivelurile de inteligență și din toate mediile sociale și profesionale. Persoane considerate de cunoscuți cu o voință de fier s-au dovedit la fel de susceptibile de a dezvolta o problemă cu jocurile de noroc ca oricine altcineva.

Mitul #4: Dacă un jucător cu probleme acumulează o datorie, ar trebui să îl ajutați.
Fapt: Soluțiile de moment, precum plata unei datorii, nu îl vor salva pe dependent din ghearele acestui flagel. Soluțiile de salvare trebuie căutate în altă parte.

Cum te poți ajuta singur

Cel mai important pas în depășirea dependenței de jocurile de noroc este realizarea faptului că ai o problemă. Vei avea nevoie de mult curaj și de determinare pentru a recunoaște acest lucru, mai ales atunci cânt te apasă faptul că ai pierdut foarte mulți bani și ai distrus relațiile cu cei din jur. Nu dispera și cere ajutor fără niciun fel de grijă că vei fi respins. Sunt sute de mii de oameni care s-au aflat în pielea ta și care, cu ajutor, au reușit să scape de acest flagel. Însă cel mai important este să găsești în tine resurse ca să te salvezi. Cum?

Învață să-ți eliberezi frustrările în moduri sănătoase.

Nu este deloc sănătos să te îndrepți către o sală de jocuri atunci când te simți singur, ești plictisit, după o zi stresantă la serviciu sau o ceartă cu prietena/soția.

Într-adevăr, jocurile de noroc pot fi o modalitate de auto-calmare a emoțiilor neplăcute, dar îți poți gestiona starea de spirit practicând un hobby, diferite tehnici de relaxare sau alături de prietenii tăi care nu se îndeletnicesc cu astfel de practici nocive.

Consolidează-ți rețeaua de suport.

Lupta cu orice tip de dependență necesită sprijin. Dacă rețeaua ta de suport este limitată, fă-ți noi prieteni, dar nu din rândul celor care vizitează sălile de jocuri sau cazinourile. Petrece timp de calitate cu colegii de serviciu, alătură-te unui club de carte sau fă voluntariat pentru o cauză bună. Vei vedea câtă satisfacție se poate obține oferind puțin din timpul tău celor neajutorați.

Folosește tehnici și programe pentru amplificarea motivației.

Discută cu medicul tău de familie despre diferite opțiuni de tratament, inclusiv:

Programe de reabilitare, care se adresează celor cu dependență gravă de jocurile de noroc, care nu reușesc să evite sălile de gambling fără sprijin non-stop.

Tratament pentru condițiile de bază care contribuie la nevoia compulsivă de a juca, inclusiv abuzul de substanțe sau probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea sau ADHD. Acesta ar putea include terapia, medicația și modificările stilului de viață.

De asemenea, un instrument cu rezultate demonstrate științific în combaterea dependențelor, precum și a altor probleme precum cele amintite mai sus (depresie, anxietate și ADHD) este stimularea mentală cu lumini și sunete. Acest gen de terapie este folosit cu succes în sute de clinici și cabinete de psihoterapie din întreaga lume, numărul utilizatorilor fiind în continuă creștere. Stimularea în egală măsură a emisferelor cerebrale are un rol major în relaxare profundă, creșterea puterii de focalizare și concentrare, funcționarea la potențial maxim a creierului, amplificarea stării de împlinire și găsirea echilibrului interior.

Mai multe informații găsești aici:

https://www.aimgroup.ro/produs/mind-synergy/

Problema jocurilor de noroc poate fi uneori un simptom al tulburării bipolare, dar acest lucru îl poate stabili doar medicul.

Dacă ești dependent de jocurile de noroc, nu pica pradă disperării. Fără pic de rușine, cere ajutor celor din jur și specialiștilor. Dependența de jocurile de noroc îți poate distruge viața, precum și pe a celor dragi. Merită?

Autor: Sofia Tofan


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii