Noutăți

Delfinii și balenele au un limbaj de o extraordinară complexitate și dezvoltă raporturi sociale ce se aseamănă celor umane!

Balenele și delfinii nu doar că sunt creaturi extrem de inteligente. Au în comun, cu oamenii, și comportamentul social. Fiind capabili să dezvolte relații sociale complexe, delfinii și balenele au un limbaj incredibil de evoluat, poate cel mai cuprinzator după limbajul uman. Un recent studiu a dezvăluit și alte extraordinare semne ale inteligenței și aptitudinilor sociale ale acestor cetacee. Delfinii și balenele au un limbaj atât de complex, încât a fost sesizată, chiar, existența unor dialecte regionale sau a unor sunete ce servesc drept „nume”, pentru anumiți indivizi.

Delfini

Balena

Aceste minunate creaturi sunt capabile să își transmită cunoștințele și experiența acumulată în ceea ce privește utilizarea unor unelte. De asemenea, nu este nimic neobișnuit ca un delfin să aibă grijă de progeniturile prietenilor săi.

Delfinii au o mulțime de lucruri în comun cu oamenii, cum ar fi capacitatea de a-și uni forțele, spre realizarea unui obiectiv comun. Din păcate, spun oamenii de știință, inteligența formidabilă a acestor ființe nu va putea crea niciodată unelte prin care să transforme Natura, așa cum a făcut-o omul, deoarece, prin calea evolutivă pe care au urmat-o, mamiferele marine de acest fel sunt lipsite de componentele anatomice necesare pentru a realiza astfel de intervenții. Cu alte cuvinte, ei nu interveni asupra mediului exterior așa cum o fac ființele umane, care își folosesc mâinile înzestrate cu degete opozabile.

Autorii studiului, întreprins de către Universitatea din Manchester, arată că inteligența socială și comportamentele elaborate, sofisticate, ale cetaceelor sunt consecințe directe ale complexității și mărimii creierelor acestora. Acest studiu a fost unul de anvergură, în care au fost utilizate date provenite de la nu mai puțin de 90 de specii de delfini, balene și marsuini.

Delfini 1

În acest context se impune mențiunea că analizarea științifică a comportamentului primatelor a arătat că ele sunt capabile să învețe una de la cealaltă, să inoveze, să își coordoneze comportamentele, să sancționeze abaterile comportamentale la nivel de grup. Recentul studiu este primul care a arătat că aceste lucruri pot fi realizate și de către mamiferele marine – delfini și balene, ce s-au dovedit apte să creeze „societăți” stabile și să valorifice, la fel ca și oamenii, cunoștințele indivizilor care se dovedesc mai abili sau cele deținute de către indivizii înzestrați cu o experiență de viață mai vastă.

Balene

Delfini 2

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tohaneanu Tomi


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii