Noutăți

De unde provine numele PĂMÂNT, dat planetei noastre? Este singura planetă importantă din sistemul solar al cărei nume nu derivă din mitologia greco-romană

În primul rând este important să înțelegem faptul planeta noastră are propriul său nume în aproape fiecare limbă de circulație. Spre exemplu se numește “Terra” în portugheză, “dünya” în limba turcă sau “Aarde” în cea olandeză. Cu toate acestea, indiferent de limbă, cuvântul are același înțeles și anume “sol” sau “pământ“. În engleză cuvântul „Earth” are o vechime de cel puțin 1.000 ani.

Limba engleză a evoluat din anglo-saxonă, odată cu migrarea anumitor triburi germanice de pe continent în Marea Britanie în secolul al V-lea d.Hr., cuvântul „Earth” a provenit din cuvântul anglo-saxon „erda” și echivalentul său germanic „erde” care înseamnă „pământ” sau „sol”. În engleza veche, cuvântul a devenit „eor(th)e” sau „ertha”.

Există mai multe teorii ale originii cuvântului, iar rădăcina sa comună pare a se afla în limbile indo-europene. Se crede că aceasta a generat mai multe adaptări moderne ale cuvântului care sunt utilizate în prezent.

Deși numele celorlalte planete din sistemul nostru solar derivă din mitologia greco-romană, toate fiind numite după zei și zeițe, Pământul este singura planetă care face rabat de la această regulă.

Traduceri ale Bibliei din ebraica veche au fost primele consemnări ale utilizării numelui de Pământ pentru a descrie creația divinității – “Dumnezeu a numit uscatul pământ, iar apele care au fost adunate laolaltă au fost numite mări. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun. “(Geneza 1:10).

sursa: todayifoundout.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on De unde provine numele PĂMÂNT, dat planetei noastre? Este singura planetă importantă din sistemul solar al cărei nume nu derivă din mitologia greco-romană

  1. Gheorghe Bardan // 14 martie 2017 at 21:10 // Răspunde

    Cuvântul “PĂMÂNT” își trage seva din povestea Facerii la români care deapănă Creația atribuită de rumâni Fârtatului (Dumnezeu) și Nefârtatului (Dracului). Numele G-aia aparține spiritualității noastre atlanto-pelasgo-ramano-geto-daco-rumânești. A 7/G-ea planetă numarată către Soare este G-aia. În alfabetul grecesc litera G este marcată cu cifra 3 iar cifra 7 corespunde literei zeta. Ordinea cosmică este dată de numărarea planetelor din sistemul solar în sensul în care acest sistem solar a fost explorat și anume din afara sistemului solar (evident!) și nu de la Soare către periferia sistemului solar. Deci numărul de ordine al planetei Pământ este 7 și nu 3 cifră care arată calea de ieșire din sistemul solar. Într-un alt plan litera C arată Cerul Gurii iar litera G care indica fundul Gurii, locul unde există Mărul lui Adam așa cum pe Gaia Fiii Ceriului au aflat ființe umane doar pe a 7/G-ea planetă explorată. A treia planetă numărată de la Soare este 3/C-aia. A 3-a planetă numarată catre Soare este Uranus. Degetul din mjlocul palmei Omului este marcat cu 3 și cu 7 atunci când numărăm pe degetele de la o mână. Acest deget este un simbol al Conceptiei, act care, nu-i așa, implică Greșeala. Gaia și Caia au constituit cele doua mari divitați venerate de romani de pe râul Rumon, redenumit Tibru, din Ausonia (Italia), Peninsulă în care in urma cu 5500 de ani au migrat mulți oameni de rasă albă din Ioropa (Europa de Răsărit) – Vatra vechii Europe (Hiperboreea) sau Ramania Țara Neilor și a Neițelor. Unul din Neii care au condus multe Suflete de ramani din Carpați, peste Alpi, în Peninsulă a fost Telefus (anagrama arată Suflete) supranumit Latinus (un fiu al Tinei sau Gaia, soția Ceriului adică a lui Uranus venerat de latini sub numele Jupiter Maximus. Această migrație s-a produs ca urmare a răzbelului izbucnit între Gaia aliată cu fiul ei D’Ochius și Uranus aliat cu Atlas, război cunoscut oamenilor ca fiind un război al urieșilor numiți titani. Jupiter alias Joe zis Zeus nu a fost decât nepotul Lui Uranus din ultima dinastie divină Atlantă adică Ânaltă. Uranus este considerat, alături de Gaia drept Începătorii Geniului uman. Uranus și Gaia au fost gemenii divini ai cuplului Titu si Titeea. Titi este numele șarpelui la români. Tit este Ochianos prin care ramanii înțelegeau numele Dunării schimbat de eleni și atribuit Mării Getilor reboteză Ochianos Potamos. Dar proviti-L pe OchiAnos sucind harta Marii Negre! Așadar, Uranus (ZIS Peleg) Marele Preut, Păstor, a fost AMANTU’ surorii sale Gaia sau Tina. Sperăm că acum se vede limpede de unde și până unde, care va să zică, ca să zicem … devine numele “P…AMANT”. Dacă nu ai un român ca să îți zică povești adevărate cumpără-l iar dacă nu ai un cugetător pe lângă tine ia-ti un get din casa-cu-geți ca să-ți treacă de urât! G. Bardan

  2. Ceea ce ati relatat am citit in Dacia Preistorica de Nicolae Densusianu! Respect frate Dac!

  3. Mitologia greco-romana a aparut cu mult timp dupa ce Pamantul isi primise deja numele.

    Iar pe cei ce au dat numele planetei noastre nu i-a interesat sa numeasca stelele asa cum pe greci, mai tarziu, nu i-a interesat sa masoare timpul.

  4. AURELIAN VASILESCU // 11 octombrie 2017 at 23:05 // Răspunde

    Aici este CASA mea si MA Mandresc cu EA

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii