Noutăți

De unde provine numele fluviului Amazon? De la numele unui trib legendar din nordul Mării Negre!

Amazonul, fără a fi cel mai lung fluviu din lume, este fluviul care are debitul cel mai mare. Între izvoarele Amazonului – aflate în masivul Nevado Mismi (5597 metri), și Oceanul Pacific există o distanță cu vreo 14 km mai mare decât distanța dintre București și Brașov. În lungul drum pe care-l străbate de la obârșiile sale și până la Atlantic, Amazonul adună în albia sa atâtea râuri și pârâuri încât furnizează oceanului câte 219.000 metri cubi de apă în fiecare clipă. În preajma gurilor Amazonului, apa Atlanticului este dulce. Din doar câteva date geografice, realizăm cât de mare poate fi această apă curgătoare.

4

Dacă numele Atlanticului provine de la titanul Atlas („marea lui Atlas”), numele mărețului fluviu care parcurge Ecuadorul, Columbia, Bolivia, Peru și Brazilia, în drumul său de la apus către răsărit, trebuie să provină de la… amazoane. Dar ce să caute amazoanele la atâtea mii și mii de kilometri de locurile lor de baștină?!

Într-o zi în care imaginația are un tonus excelent și gândirea critică se află în concediu, cineva și-ar putea închipui că amazoanele din nordul Pontului Euxin s-au plictisit, cândva, de țara lor și după ce au mers până în Hispania pe uscat, s-au îmbarcat la corăbii și au traversat Oceanul Atlantic. Ceva mai greu ar fi să ne imaginăm că amazoanele mai existau încă la vremea în care Amazonul și-a primit numele. Adică prin secolul XVI.

1
Numele mărețului fluviu care, prin debitul de apă și prin aria bazinului hidrografic, reprezintă cursul cel mai mare de apă dulce de pe Planeta Albastră provine, însă, tot de la apucăturile marțiale ale unor urmașe ale Evei. De la niște amazoane ale Americii de Sud. Să vedem care-i povestea lor. Și cine a botezat uriașul fluviu.

fdo

Întâiul european care a explorat cursul fluviului Amazon a fost un conchistador spaniol. Îl chema Francisco de Orellana. Ca orice explorator prevăzător, de Orellana a plecat în expediție înarmat până în dinți. La fel au procedat și camarazii săi. Și bine au făcut, că altfel pățeau precum sărmanul Magellan, în Filipine. Atunci când au acostat și au pătruns pe teritoriile necunoscute, spaniolii au fost atacați cu ferocitate de către grupuri de femei războinice, aparținând tribului Icamiaba. Ba chiar au și încasat-o, se pare. Or fi fost în inferioritate numerică…

cnqst

Aceste lucruri s-au petrecut la 1541. Amintirea tulburătoare a femeilor războinice a rămas, pesemne, întipărită adânc în memoria lui Francisco de Orellana și a subordonaților săi. Mai apoi, povestirile cu indience războinice au ajuns și la urechile regelui Carol Quintul (Carol I al Spaniei) care, asemuindu-le cu vitezele amazoane din vechime, a decis ca marele fluviu pe care-l explorase Francisco de Orellana să poarte numele de Amazon.

2

După autorii greci, adevăratele amazoane, cele europene, erau de origine scită și trăiau pe teritoriile din miazănoaptea Mării Negre, la hotarul dintre Sciția și Sarmația, pe actualul teritoriu al Ucrainei. Amazoanele, spun legendele grecești, au fost primele care au folosit caii, pentru luptă. Cele mai vestite amazoane au fost regina Penthesilea, participantă la Războiul Troian și sora sa Hyppolita, deținătoare a unei cingători fermecate.

Aceasta-i povestea cu Amazonul și amazoanele!

5

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: www.britannica.com, wikipedia.org, www.neatorama.com

Imagini: www.enciclopediadelecuador.com, www.archery360.com, www.thousandwonders.net, homenajeacebrian.wordpress.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on De unde provine numele fluviului Amazon? De la numele unui trib legendar din nordul Mării Negre!

  1. Ama doxa!Se spune ca atunci, cind primii europeni au vazut un animal, care topaia prin Australia, ar fi intrebat bastinasii prin semne cum se numeste. ,,Kanghourou”,a fost raspunsul acestora.Ulterior au aflat ca acest,,khangourou”,insemna in limba lor,habar n-am!Nu au existat amazoane!Adica la multe triburi datorita indeletnicirilor, femeile stiau sa foloseasca foarte bine armele.La razboaie participau impreuna cu barbatii(celti,germani si altii),purtau toti parul lung si erau imbracati cam la fel(moda nu era inventata pe vremea aceea!).In societatea celor cu care s-au ciocnit,,Amazoanele”vinau doar la ambuscada,cu sucitorul sau tigaia(mici razboaie civile datorate lui Dyonissos sau Afroditei).Or luat-o pe coaja si apoi,,pfuaiii…ne-or atacat niste muieri cu tita dreapta taiata,care scoteau scintei pe ochi si flacari pe fund!”Asa or luat-o si conchistadorii pe coaja apoi au iesit cu ,,Amazoanele la inaintare”!Cine nu crede ,ai taiem nasu”!

  2. GREŞIT !!!… După ultimele cercetări, amazoanele sunt de origine TRACICĂ ce au populat ţărmurile Pontului Euxin între cetăţile Samsun şi Sinope din Turcia , Messembria ( actualul Nessebar) din Bulgaria , Halmyris şi Tyras-Olbia ..de pe râul Bug, fostul Hypanis , din Ucraina de azi ! Triburile de Amazoane din nordul Mării Negre erau AMAZOANE TRACO-CIMERIENE conduse de faimoasa regină Talestri ce-şi avea reşedinţa undeva pe la gurile Istrului , după toate probabilităţile lângă cetatea greacă Halmyris de lângă Murighiol-Romania .

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii